Antti Munukka nousi pääsarjaotteluita tuominneiden tilastossa toiseksi: ”Nautin tästä enemmän kuin koskaan”

Julkaistu

  • Jalkapalloharrastus
  • Jalkapallosarjat

Antti Munukka nousi kaikkien aikojen eniten pääsarjaotteluita tuominneiden tilastossa maanantaina toiseksi, kun hän vihelsi Kotkassa KTP – IFK Mariehamn -ottelun.

Vieraiden 3–1-voittoon päättynyt kamppailu oli Munukalle uran 239. Samalla hän ohitti kaikkien aikojen eniten pääsarjakamppailuja tuominneiden tilastossa toisena olleen Jouni Hyytiän.

– Se oli jo jonkin aikaa sitten tiedossa, että tämä on tulossa. En mitenkään erityisesti juhlistanut, hyväntuulinen Munukka kertoo.

Merkkipaalun jälkeen eteläisen alueen erotuomariasiantuntijana työskentelevä Munukka pääsi tiistaina jatkamaan kesälomaansa. Maanantain ottelusta toipuminen sujui mainiosti Lapissa parin tunnin maastopyörälenkistä nauttiessa. Loman välissä Munukka ehti pyörähtää myös Ruotsissa, kun hän oli neljäntenä erotuomarina Mestarien Liigan karsintaottelussa Malmö FF – Riga FC.

Kauaa Munukka ei ehdi lomastaan nauttia ennen kuin käsky käy seuraavaan paikkaan, Uefan Europa Conference Leaguen otteluita tuomitsemaan.

Se ei 39-vuotiasta tuomaria haittaa.

– Nautin tästä enemmän kuin koskaan. Tämä vain paranee koko ajan, vaikka missään vaiheessa ei ole valmis. Koko ajan huomaa kehittyvänsä ja löytää uusia juttuja, mitä kehittää.

toistakymmentä tuomarivuotta takana 

Munukan tuomariura alkoi 15-vuotiaana, vuonna 1997. Erotuomariksi päätyminen oli Munukalle melko luontainen valinta, sillä myös hänen isänsä toimi erotuomarina viheltäen 110 pääsarjaottelussa.

Munukka pelasi itsekin jalkapalloa aina A-junnuikäiseksi asti.

– Viitisen vuotta pelasin ja vihelsin samaan aikaan. Tiesin, että erotuomarina voisin päästä jonnekin, pelaajana en välttämättä niinkään, Munukka kertaa.

Jalkapallo oli perheessä aina vahvasti läsnä. Munukka pääsi näkemään huippupelejä läheltä jo varhain, sillä isä vei jälkikasvuaan arvokisoihin, joista ensimmäiset koittivat jo kesällä 1990. Sittemmin arvokisoja on tullut seurattua paikan päällä kaikkiaan yhdeksät.

Isä on seurannut poikansa otteita myös tuomariuralla aina näihin päiviin asti.

–  Hän oli myös Kotkassa katsomossa maanantaina, Munukka paljastaa.

Veikkausliigadebyytista 14 vuotta

Ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa Munukka tuomitsi 14 vuotta sitten, kesäkuussa 2007. FC Lahden ja VPS:n kamppailu päättyi kotijoukkueen murskaavaan 6–0-voittoon.

–  Ottelu oli siitä (maalimäärästä johtuen) hieman omituinen, mutta valokuvien lisäksi ei jäänyt mitään erikoisia muistoja. Olihan se silloin pitkään ollut tavoitteena ja unelmana päästä viheltämään Veikkausliigaa ja siitä oli ihan fiiliksissä, Munukka muistelee.

Kansainväliselle tasolle Munukka pääsi vuonna 2010, kun hän vihelsi alle 17-vuotiaiden poikien EM-karsinnoissa ja myöhemmin itse kisoissa. Munukka tuomitsi myös Liechtensteinissa pelattujen kisojen loppuottelun.

–  Se oli yksi tavoitteistani, mikä toteutui melko nuorena. Silloin ei ollut missään nimessä lähelläkään valmista. Sen jälkeen on opittu paljon, Munukka kertaa.

U17-pelien jälkeen hän on tuominnut niin U19- ja U21-poikien karsinnoissa, miesten MM-karsinnoissa, Eurooppa-Liigassa kuin Mestarien Liigassakin.

Erityisesti kaksi ottelua ovat jääneet Munukan mieleen: Italia – Malta MM-karsintaottelu syksyltä 2012 sekä kaksi kuukautta myöhemmin pelattu Tottenhamin ja Mariborin välinen Eurooppa-Liigan ottelu.

– Yksi hienoimmista kokemuksista urallani on ollut päästä viheltämään Italian MM-karsintaottelu varsinkin Italiassa. Se oli upea kokemus. Eurooppa-Liigan ottelu pelattiin White Hart Lanella ja oli muutenkin hieno kokemus päästä viheltämään lohkovaiheessa.

Tavoitteita riittää myös tulevaan. Seuraavaksi Munukka tavoittelee nousua seuraavaan kategoriaan Uefan erotuomarikategoriassa. Tämä toisi entistä kovempia pelejä.   

Kommunikointi kehittynyt

Antti Munukka on viihtynyt tuomarina 15-vuotiaasta. Hän näkee erotuomareiden työskentelyn kehittyneen näinä vuosina valtavasti.

– Kommunikointi ja johtaminen on nykyään paljon vuorovaikutteisempaa. Minullakin kommunikointi on varmasti kehittynyt ja se tekee hommasta paljon helpompaa. Nuorelle Antille opettaisin, että panosta kommunikointiin alusta alkaen.

Myös erotuomareiden asema on vuosian varrella kohentunut.

–  Erotuomareita arvostetaan nykyään enemmän erityisesti huipputasolla. Erotuomarit eivät ole enää pakollinen paha, vaan osa peliä. Erotuomari mahdollistaa viihdyttävän ottelun, Munukka näkee ja nostaa esiin EM-finaalin tuominneen Björn Kuipersin saaman positiivisen palautteen.

–  Aiemmin ei arvostettu erotuomareiden toimintaa samalla tavalla julkisesti tai mediassa.

Tehtävää ja kehitettävää kuitenkin riittää. Etenkin alemmilla tasoilla ongelmana ovat huonosti käyttäytyvät katsojat ja vanhemmat.

–  Monen lupaavan erotuomarin ura voi loppua liian aikaisin, kun joutuu kohtaamaan epäasiallista käytöstä. Suuri ongelma Suomessa on erotuomaripula. Esimerkiksi aivan nuorimmissa ikäluokissa eteläisellä alueella otteluun ei ole aina voitu lähettää erotuomaria. Silloin tuomarin merkityksen ymmärtää, Munukka harmittelee. 

Myös Munukka on saanut urallaan osakseen huutelua ja jopa uhkailua. Niistä on selvitty kollegoiden tuen ja ison kuvan ymmärtämisen avulla. Toisin kuin yleisesti voisi luulla, Munukka ei yleisön huutelusta häiriinny.

– Erotuomarin rooli on sellainen, että tehdään ratkaisuja, jotka eivät kaikkia miellytä. Sehän on vain makeaa, kun yleisö elää mukana ja on omien puolella, eikä ole vain hiljaista.

Tilaston kärkipaikka häämöttää

Kaikkien aikojen eniten pääsarjaotteluiden tilastoykkönen Petteri Kari on enää 47 ottelun päässä. Sen rajan Munukka tulee myös mitä todennäköisimmin saavuttamaan lähivuosina, sillä erotuomaritehtävien lopettaminen ei ole mielessäkään – päinvastoin.

–  Nautin kaikesta tästä, matkustamisesta kollegoiden kanssa, keskusteluista ja tiiminä työskentelystä. Tämä homma on parasta, mitä tiedän ja toivon, että se näkyy myös nykyään toiminnassani, että nautin ja tietysti osaankin paljon enemmän kuin uran alussa, kaikkiaan 46 maassa viheltänyt Munukka kertoo.

Halu kehittyä jatkuvasti näkyy esimerkiksi otteluiden analysoimisessa ja valmistautumisessa.

–  Jokainen ottelu on erilainen, on erilaisia tilanteita ja sitten mietitään, mitä pitäisi tehdä ensi kerralla paremmin, jotta suoritus seuraavassa matsissa on vielä parempi.