FUTSAL: Savolainen ja Vanha luottavaisina ratkaisevan MM-karsinnan alla

Julkaistu

  • Futsal

Ilmiömäisesti futsalin MM-karsinnassa esiintynyt  Suomi kohtaa keskiviikkona Vantaalla viimeisessä ja ratkaisevassa karsintaottelussa Serbian. Otteluparin voittaja yhteismaaleilla etenee Liettuassa 2021 pelattaviin MM-kisoihin.

Lue otteluennakon toinen osa päävalmentaja Mićo Martićin ja Jukka Kytölän kommenteilla höystettynä.

Futsalin MM-jatkokarsinta Liettuan MM-kisoihin 2021:

pe 6.11. Kragujevac
Serbia – Suomi 1–0 (0–0)

ke 9.12. Energia-Areena, Myyrmäki, Vantaa
klo 18.15
Suomi – Serbia

Yle TV2 näyttää molemmat ottelut suorana lähetyksenä selostuksen ja asiantuntijakommentaattorin kera.

Tehdään yhdessä futsalhistoriaa!

Ilmiömäisesti futsalin MM-karsinnassa esiintynyt  Suomi kohtaa viimeisessä ja ratkaisevassa karsintaottelussa Serbian. Perjantaina 6. marraskuuta pelattiin Kragujevacissa, jossa Serbia oli niukasti parempi maalein 1–0. Suomen kotiottelu jouduttiin jo toistamiseen siirtämään koronavirustilanteen johdosta, mutta kolmas kerta toden sanoo ja viimein odotettu pelipäivä on käsillä. Ratkaiseva ottelu pelataan keskiviikkona 9. joulukuuta Vantaan Energia-Areenalla klo 18.15. Otteluparin voittaja yhteismaaleilla etenee Liettuan MM-kisoihin, jotka siirrettiin vuodella eteenpäin syksyyn 2021. YLE TV2 lähettää molemmat ottelut suorana.

Suomen futsalmaajoukkue on historiallisen hetken edessä, kun karsinta Liettuan MM-kisojen 2021 karsinta viimein huipentuu UEFA:n jatkokarsintapareihin. Suomi on jo upeasti raivannut tiensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon, mutta vain kuudelle on paikka Liettuan kisoissa isäntämaan lisäksi. Tammi-helmikuun Elite Roundilla Suomi (FIFA-ranking 21.) sijoittui Portugalissa isäntämaan jälkeen lohkokakkoseksi ja kohtaa ratkaisevissa karsintaotteluissa toisen lohkokakkosen, Serbian (FIFA-ranking 14.).

Upeaa työtä maajoukkueen peräsimessä tehnyt Mićo Martić solmi Palloliiton kanssa hiljattain jatkosopimuksen, joka kattaa pian alkavat EM-karsinnat sekä mahdolliset vuoden 2022 EM-kisat Alankomaissa. Martić on tehnyt työtään pian kahdeksan vuotta ja hänen panoksensa Suomen meneillään olevaan huikeaan menestystarinaan on merkittävä. Myös joukkueen pelaajat, vaikka pelaajisto onkin luonnollisesti vuosien aikana hieman vaihtunut, ovat olleet erittäin omistautuneita maajoukkueelle ja lajille. Martić on intohimollaan ja tieto-taidollaan sytyttänyt futsalkipinän suomalaispelaajiin; kasvava taktinen lajiosaaminen kantaa hedelmää myös seurajoukkueissa ja kotimaan pääsarjoissa.

Marraskuun ennakossamme kertasimme Suomen nousujohteista kehityskäyrää Martićin aikakaudella vuosina 2013–2020 käyden läpi kaikki viisi matkalle osunutta arvokisakarsintaa: kolmet EM-karsinnat ja kahdet MM-karsinnat.

Suomen futsalmaajoukkue juhlii maalia MM-karsinnassa Puolassa

Esteet Suomen MM-karsintamatkalla ylitetty

Meneillään olevassa MM-karsinnassa ei ole kommelluksilta säästytty. Tammikuussa 2019 joukkue ei ollut päästä lainkaan Moldovaan, sillä lennot Istanbulista Chişinăuhun oli peruttu. Maajoukkue oli jumissa Istanbulin lentokentällä toista vuorokautta, mutta lopulta lento Moldovaan järjestyi ja Suomi pääsi pelaamaan avausottelunsa muutamia tunteja alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Mutkat matkassa eivät Suomea haitanneet avausottelussa, jossa sinivalkoisten jalkoihin jäi Pohjois-Irlanti maalein 9–1. Jani Korpela ja Jukka Kytölä laukoivat ottelussa kaksi maalia mieheen.

Seuraavana päivänä Chişinăun esikaupunki Ciorescussa Suomi laittoi lisää pökköä pesään; toinen brittimaajoukkue Wales kaatui 0–7 ja kaikki seitsemän maalia jakautuivat eri pelaajille.

Yhden välipäivän jälkeen Suomelle sattui Ciorescussa hieman keskinkertaisempi esitys, josta Preliminary Roundin lohkon isäntämaa Moldova rokotti Suomea 2–1-voitolla. Lohkon kakkossijalla Suomi eteni kuitenkin suoraan jatkoon Main Roundille kuten Moldovakin; tappio vaikutti vain ennalta arvottuihin lohkoihin ja Suomi joutui Puolassa pelattavaan Espanjan lohkoon. Ja Espanjan Suomi kukistikin Vantaalla upeasti 1–0 saman kevään harjoitusottelussa lupauksia herättäneen 1–2-tappion (Tampere) jälkeen.

Main Roundilla lokakuussa 2019 Suomi ei kyennyt yllättämään Espanjaa toistamiseen Panu Aution tarjoilemasta aikaisesta johtomaalista huolimatta. Espanja vei avauspuoliajan 3–1 ja koko ottelun 4–1. Suomen toisessa ottelussa lohkon isäntämaa Puola meni toisella puoliajalla johtoon, mutta Miika Hosio ja Jukka Kytölä nostivat Suomen maaleillaan arvokkaaseen 1–2-vierasvoittoon. Tämä oli jo toinen kerta, kun Suomi voitti Puolan arvokisakarsinnoissa Puolan omalla maaperällä!

Mutta Suomella oli lisää nälkää ja tahtoa. Elite Round -jatkopaikan ratkaisseessa päätösottelussa Suomi tarvitsi Georgiasta voiton; tasapeli olisi vienyt Georgian jatkoon maalierolla. Hosio laukoi Suomen 3–2-johtomaalin neljä minuuttia ennen loppua, ja Suomi tylsytti tyylikkäästi Georgian loppukirin kahdella lisämaalilla.

Vielä Elite Round ehdittiin pelata tammi–helmikuussa 2020 ennen koronaviruspandemian leviämistä Eurooppaan ja sen vaikutusta urheiluun ja koko maailmaan. Portugalissa pelattavalla Elite Roundilla Suomen piti olla täysin haastajan roolissa, mutta Suomi venyi mainiosti 2–2-tasapeleihin lajin suurmaita Italiaa ja Portugalia vastaan eikä voitotkaan olleet kaukana. Päätösottelussa Suomi kukisti Valko-Venäjän 4–2 edeten Italian nenän edestä jatkokarsintaan Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon.

Savolainen ja Vanha luottavaisina

Tässä ennakossa ovat haastateltavana ykkösmaalivahtina jo useita vuosia pelannut Juha-Matti “Juppis” Savolainen (s. 1991) ja maajoukkueen ydinrinkiin hiljattain paikkansa vakiinnuttanut torniolainen Iiro Vanha (s. 1994). Oulun Tervarien kasvatti Savolainen on noussut muutaman viime vuoden aikana maajoukkueessa, KaDyssa, MNK Crnicassa ja Mantovassa Euroopan maalivahtien eliittiin. Tornion Palloveikkoja edustavan Iiro Vanhan pallollinen pelaaminen näyttää Euroopan huippujakin vastaan vaivattomalta ja kevyeltä, pallo pysyy kontrollissa eikä polttele pahassakaan paikassa.

Savolainen ja Vanha pohtivat, mitkä asiat tässä karsinnassa ovat loksahtaneet kohdalleen verrattuna aiempiin arvokisakarsintoihin, joissa Elite Round oli jäänyt suomalaisille haaveeksi.

Savolainen:

– Kokeneet pelaajat ovat vuosi vuodelta kokeneempia mutta useimmat yhä ikänsä puolesta mukana; samoin nuoremmat pelaajat ovat saaneet arvokasta kokemusta tosipeleistä. Kaikki pelaajat ovat omissa seurajoukkueissaan tehneet hyvää työtä, joka on vienyt pelaajia eteenpäin. Tämä kaikki näkyy joukkueen tekemisessä.

– Näissä karsinnoissa olemme kehittäneet ja löytäneet yhtenäisen pelitavan. Olemma puolustaneet hyvin ja käyttäneet maalipaikat kohtalaisesti. Toki ratkaisevat tasurit Italiaa ja etenkin Portugalia vastaan olivat isoja yllätyksiä, mutta toisaalta oltiin aiemminkin pystytty haastamaan Espanjaa ja muita isoja maita, joten miksi ei sitten kovimmissa kilpailullisissa peleissä? Mitään taikatemppuja ei ole ollut, mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut. Meidän niin sanottu perustekemisemme on vaan sen verran korkealla, että voi olettaa voittavansa kenet vaan.

Vanha:

– Itse en ollut mukana Moldovassa Preliminary Roundilla, mutta Puolassa Main Roundilla olin, ja siellä pelattiin kyllä hyvät pelit, näytettiin että pystytään oikeasti voittamaan kovia maita. Itselläni ei aiempaa kokemusta näistä arvokisakarsintapeleistä ole kuin Romaniassa (2017) pelatusta EM-karsintaturnauksesta, jossa jäätiin täpärästi pois jatkokarsinnasta. Moni juttu on loksahtanut kohdilleen, mutta varmasti isoin asia on se, että olemme melko samalla porukalla olleet jo kauan yhdessä ja jokainen pelaaja alkaa jo tietää, miten toiset ajattelevat. Ollaan löydetty yhteinen peli-identiteetti, jota kaikki tunnollisesti noudattavat.

Serbia oli hieman parempi Kragujevacissa ja nappasi 1–0-voiton. Millä keinoilla Suomi kampeaa itsensä otteluparin voittajaksi? Maaleja pitäisi tehdä yksi tai kaksi – tai Serbian maalatessa vähintään 3. Serbiassa paikoille pääseminen oli vaikeaa.

Savolainen:

– Puolustuspelaaminen oli ihan hyvällä tasolla Kragujevacissa; siitä jatketaan, varmasti pitää parantaakin vielä. Hyökkäyssuuntaan saatava aktiivisempaa meininkiä ja maalipaikkoja, enemmän tilanteita ja sitä kautta lopulta maaleja. Mitään poppaskonsteja ei näin lyhyessä ajassa luonnollisesti pysty kehittämään.

Vanha:

– Ollaan käyty ensimmäisen Serbia-pelin hyvät ja huonot asiat läpi. Pyritään parantamaan omaa peliä edellisestä ja hyödyntämään Serbian heikkoudet; miten se tapahtuu, näemme sitten keskiviikkona. Pystymme tekemään sen kolme maalia, jos tarve vaatii, mutta lähdetään ensin siitä, ettei päästetä yhtään ja tehdään kaksi. Se riittää.


Teillä on erikoiskokemusta Myyrmäen Energia-Areenasta, jossa saavutitte 1–0-voiton Espanjaa vastaan hyvällä esityksellä. Ottelun ainoa maali lähti juuri Iiro Vanhan lapikkaasta osuen matkalla espanjalaispelaajaan. Vaikuttaako kotiareenan hyvä tuore kokemus ikään kuin "kenraaliharjoituksena": jos täällä kaadettiin Serbiaa kovempi Espanja ansaitusti, kaatuu Serbiakin?

Savolainen:

– Varmaan osalla pelaajista paikka vaikuttaa. Mutta aivan sama missä pelattaisiin, niin pystytään voittamaan Serbia. Lopulta paikalla ei ole väliä: ei hallilla eikä alustalla. Kotikentällä pitää aina lähteä voittoa tavoittelemaan.

Vanha:

– Kyllä se varmasti auttaa, että ollaan nyt kotikentällä, ja se pitää näyttää myös, ketkä ovat tämän hallin isäntiä. Myös se, että ollaan voitettu täällä yksi maailman parhaista futsalmaista tuo varmasti itseluottamusta ja uskoa hommaan.

Lopuksi: mikä on oma henkilökohtainen erityisroolisi tai erityispanoksesi joukkueen voiton eteen?

Savolainen:

– Oma panos kiteytettynä: pyrin siihen että torjun kaikki pallot. Muuta en itseltäni odota. Korkeat odotukset, niihin on jo totuttu. Ei siinä mitään erikoisuuksia. Tietenkin futsalmaalivahtina myös jalalla pelaaminen ja pelinavaaminen.

Vanha:

– Olen tykännyt aina olla pallon kanssa, joten ehkä se pallonkäsittely alkaa tulla jo luonnostaan. Uskallan haastaa ja kokeilla juttuja, jotka sitten joskus onnistuvat ja niistä saa itseluottamusta: kun ne ovat onnistuneet ennenkin niin miksei nyt. Tavoitteeni on auttaa liikkeelläni ja teoillani joukkuetta. Puolustussuuntaan yritän olla semmoinen pelaaja, kenestä ei helposti tulla ohi.

 

  • futsal
  • Futsalmaajoukkue
  • Serbia
  • Mico Martic
  • Iiro Vanha
  • Juha-Matti Savolainen