Futsalin EM-karsinta: perjantaina Vantaalla Suomi–Italia, Jani Korpela kapteenina

Julkaistu

  • Futsal

Futsalin miesten EM-karsinnat jatkuvat viikonloppuna. Kahdesta vierasottelusta aiemmin yhden pisteen kerännyt Suomi pelaa nyt kotikentällä, Vantaan Energia-Areenalla. Perjantaina 5.3. vastassa on Italia, maanantaina 8.3. Montenegro. Päävalmentaja Mićo Martić ja kapteeninnauhan ensi kertaa pukeva Jani Korpela luottavat omiinsa ja painottavat puolustuspelaamisen tärkeyttä.

Lataa ottelun virallinen digikäsiohjelma tästä! 

Futsalin EM-karsintaa, lohko 7

pe 5.3.2021 Suomi – Italia, Vantaa klo 18.30 (YLE Areena)

ma 8.3.2021 Suomi – Montenegro, Vantaa klo 18.10 (YLE TV2)

Futsalin miesten EM-karsinnat jatkuvat viikonloppuna. Tammi–helmikuun karsinta-avauksessaan kahdesta vierasottelusta yhden pisteen kerännyt Suomi pelaa nyt vuorostaan kotikentällä, Vantaan Energia-Areenalla. Perjantaina 5.3. vastassa on Italia (klo 18.30) ja maanantaina 8.3. Montenegro (klo 18.10). YLE näyttää molemmat ottelut suorana lähetyksenä kanavillaan.

MM-karsinnoissa aina Elite Roundille ja viimeiseen jatkokarsintaan (Euroopan kahdeksan parasta) edennyt Suomi vältti EM-karsintojen karsintakierroksen ja eteni suoraan lohkovaiheeseen (32 joukkuetta). Samaan lohkoon arvottiin Italia, Belgia ja Montenegro.

Avausottelussaan 28.1. Liègessä Suomi pelasi 3–3-tasapelin Belgiaa vastaan nousten kahdesti tappioasemasta tasoihin. Maalintekijöinä olivat erikoistilanteista Tero Intala (KaDy), Mikko Kytölä (KaDy) ja Jarmo Junno (Sievi FS).

>> Otteluraportti Belgia-ottelusta

Kytölän veljekset sivussa, Lilja ja Pikkarainen mukana

Suomen joukkueessa on muutamia muutoksia tammi–helmikuun vierasotteluihin verrattuna. Jukka Kytölän (KaDy) lisäksi myös Mikko Kytölä on nyt poissa loukkaantumisen johdosta. Kokoonpanoon palaavat FC Kemin Vesa Lilja ja Tuukka Pikkarainen, jotka joutuivat jättämään ensimmäiset vierasottelut väliin karanteenien johdosta. Kapteenin nauhaa kantaa ensimmäistä kertaa 23-vuotias Jani Korpela (BTS Rekord Bielsko-Biała).

Niila-Ville Laitinen ja Vesa Lilja. (Kuva: Petteri Tyni)

Miika Hosio oli nimetty maaliskuun rosteriin jo kertaalleen, mutta hänen pääsynsä asuinmaastaan Qatarista Suomeen on toistaiseksi estynyt. Hosion tilalle on nimetty Sievi FS:ssä hyvää kautta pelaava 24-vuotias Jaakko Alasuutari, joka tekee paluun maajoukkuepaitaan peräti neljän vuoden tauon jälkeen.

Myös FC Kemin ja HauPan Taneli Kohonen on valittu mukaan; Kohonen ei ole vielä pelannut yhtään maaottelua. Maalivahtinelikosta puuttuu yhä pilkkuspesialisti, GFT:n Antti Koivumäki, loukkaantumisen johdosta.

>> Nimetty joukkue

>> Muutokset joukkueessa

Italia aloittanut karsinnan kahdella voitolla

Italia aloitti EM-karsintansa voittamalla vieraissa tammikuussa Montenegron lukemin 0–3. Italian maalintekijöinä olivat maajoukkuedebytantti Guilherme “Gui” Gaio, Arlan “Japa” Pablo Vieira ja kapteeni Carmelo Musumeci.

Kuukausi sitten Italian Pratossa isäntämaa oli Suomea parempi maalein 7–4. Neljä tehtyä maalia Italian tasoista maata vastaan on toki hieno saavutus, mutta Suomen puolustus ei ollut sillä tasolla, mitä Euroopan huippumaata vastaan tarvittaisiin. Suomen maalintekijät olivat Juhana Jyrkiäinen (Akaa Futsal), Jarmo Junno (Sievi FS), Petri Grönholm (Akaa) ja Justus Kunnas (Mad Max).

>> Otteluraportti Italia-vierasottelusta

Ottelu ja sen tulos olivat poikkeuksellisia, sillä Suomen viime vuosien menestys Euroopan kentillä on pohjannut nimenomaan tarkkaan ja tulokselliseen puolustuspeliin. Edellisen kerran yli kuusi takaiskumaalia oli tehty Suomen verkkoon liki 14 vuotta sitten vuonna 2007, jolloin UEFA:n kärkeä edustava maajoukkue Azerbaidžan pöllytti sinivalkoisia maalein 3–8.

Suomen vastustajat viime aikoina ovat olleet Euroopan kovemmasta päästä. Viimeisistä seitsemästä ottelusta Suomi on voittanut vain Valko-Venäjän Elite Roundin viimeisessä ottelussa, joka ratkaisi Suomen jatkokarsintapaikan. Toisaalta tasapelejä on onnistuttu napsimaan karsintaotteluissa Italian, Portugalin, Serbian tasoisilta maajoukkueilta. MM-karsinnassa Suomi sijoittui UEFA:n kahdeksan parhaan joukkoon; kuusi parasta maajoukkuetta selvisivät syksyn MM-kisoihin.

Suomen päävalmentaja Mićo Martić. (Kuva Petteri Tyni)

Mićo Martić luottaa joukkueeseen, puolustuspeliä parannettava

Suomen päävalmentaja Mićo Martić on kovasta vastustajasta ja helmikuun vierastappiosta huolimatta optimistinen:

– Tunnelmat ovat hyvät. Tiedämme nyt paremmin, miten Italia pelaa, ja petraamme huomattavasti edellisestä pelistä. Odotin enemmän pisteitä kahdesta ensimmäisestä vierasottelusta, kuin mitä saimme (tasapeli ja häviö). Kolmessa edellisessä ottelussamme (Italia, Belgia, Serbia) puolustuksemme ei ollut niin hyvä kuin ollaan totuttu. Nyt olemme huomioineet kollektiivisen puolustuspelaamisen valmistautumisessamme entistä paremmin.

– Italia on aina kova futsalmaa ja kaksinkertainen Euroopan mestari. He rakentavat uutta tulemistaan hyvää vauhtia. Me pudotimme heidät MM-karsinnassa viime vuonna; ja siellä käynnistyi sukupolvenvaihdos uuden päävalmentajan myötä.

– Meiltä puuttuu nyt viisi kokeneinta kenttäpelaajaa verrattuna erinomaisiin MM-karsintoihin (Panu Autio, Kytölän veljekset, Hosio, Antti Teittinen). Päävalmentajana keskityn kuitenkin niihin pelaajiin, jotka minulla on käytettävissä. Tällä hetkellä kokoonpano on hieman nuorempi ja kokemattomampi kuin mihin on totuttu. Viime otteluissa he jo näyttivät, että kuuluvat maajoukkueeseen.

– Puolassa pelaava Jani Korpela oli yhtenä kymmenestä pelaajasta ehdolla maailman parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Hän saa Vantaalla kapteenin nauhan. Nuoresta iästään huolimatta Korpela on jo kokenut pelaaja maajoukkueessa ja kovissa peleissä.

Jani Korpela futsalmaaottelussa Espanjaa vastaan Tampereella 13.4.2019
Jani Korpela Espanjaa vastaan Tampereella 2019. (Kuva Leo Hynninen)

Jani Korpela perii kapteeninnauhan

Kapteenina ensimmäistä kertaa esiintyvä, 72 maaottelua urallaan pelannut Jani Korpela odottaa kotituplaa innolla:

– On kunnia kantaa kapteenin nauhaa, joka on viimeksi ollut Kytölän veljesten ja Panu Aution kaltaisten huippupelaajien käsivarressa. Teen parhaani näyttääkseni esimerkkiä joukkueeni pelaajille ja auttaakseni joukkuetta kentällä ja sen ulkopuolella.

– Joukkueessa on hyvä, odottavainen fiilis. Viimeiset kolme peliä eivät olleet parasta Suomea etenkään puolustussuuntaan, vaikka olemmekin mässäilleet maaleilla. Puolustuspeliä lähdemme parantamaan. Belgiaa vastaan tultiin kahden maalin takaa-ajoasemasta, mikä osoittaa luonnetta meiltä. Kotikentällä ollaan pelattu hyviä tuloksia. Vaikkei yleisöä pääse paikalle vieläkään, on hienoa pelata kotona ja laittaa vastustajat siltaan. Puolustuspelaamisen parantamisen lisäksi erikoistilanteet ovat varmasti yksi vahvuutemme.

– Italia on maailman huippua, hyvä pallollisena, vahvat pivotpelaajat, kovat laukaukset, osaavat pelata useilla hyökkäysjärjestelmillä. Erittäin vaikea vastustaja, muttei mahdoton. Parhaana päivänämme pystymme voittamaan Italiankin, jonka jo MM-karsinnassa pudotimme tasapelillä jatkosta.

Italia on tehnyt useita muutoksia kokoonpanoonsa kahden voittoisan avausottelunsa jälkeen. Poissa ovat mm. maalivahtikonkari Stefano Mammarella sekä Suomea vastaan maalanneet Marcelinho ja Eduardo Alano. Brasilialaissyntyisiä taitavia ja nopeahkoja pelaajia joukkueessa riittää silti edelleen. Montenegroa vastaan maalin tehnyt Vieira palaa rosteriin. Espanjan liigan Viña Albali Valdepeñasissa pelaava 31-vuotias Cainan de Matos tekee maajoukkuedebyyttinsä.

Italian pelin sielu on vasenjalkainen pohjapelaaja Murilo, joka löytää pallollisena helponnäköisesti peliä edistäviä ratkaisuja. Merlim puolestaan on vaarallisimpia pelaajia hyökkäyskolmanneksella erinomaisen 1 v 1 -haastokykynsä ansiosta.

>> Italian maajoukkueen tarkempi esittely ja historiikki helmikuun ennakossa
 

>> Italian joukkueesta esittely Futsalmaailman sivuilla

Karsintalohkot tammikuussa 2022 Amsterdamissa alkaviin EM-kisoihin pelataan tammi–huhtikuun aikana. Lohkovoittajat sekä kuusi parasta lohkokakkosta pääsevät EM-lopputurnaukseen kisaisäntä Hollannin seuraksi. Kaksi jäljelle jäävää lohkokakkosta pelaavat kaksiosaisen jatkokarsinnan viimeisestä kisapaikasta.

>> UEFA:n EM-kisasivusto

Koronaviruksen suhteen karsinnat toteutetaan UEFA:n tarkka protokollaa: joukkueet elävät, harjoittelevat ja pelaavat totaalisessa kuplassa.

 Suomen ottelut EM-karsinnoissa

28.1.2021 Liège  Belgia–Suomi  3–3 (1–0)
2.2.2021 Prato  Italia–Suomi 7–4 (3–2)
5.3.2021 Suomi–Italia, Vantaa 18.30 YLE Areena
8.3.2021 Suomi–Montenegro, Vantaa 18.10, YLE TV2

9.4.2021 Montenegro–Suomi, Podgorica 19.00
13.4.2021 Suomi–Belgia, Vantaa 18.10

(Ajat Suomen aikaa)

YLE lähettää kaikki Suomen ottelut suorana lähetyksenä.
 
Joukkueen mukana Belgiassa ja Italiassa on futsalmaajoukkueen tiedottaja Petteri Tyni.

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
Petteri Tyni
+358 50 466 7025
[email protected]
 
 

Kuva: Petteri Tyni
  • futsal
  • Futsalmaajoukkue
  • miesten futsalmaajoukkue
  • Jani Korpela
  • Mico Martic
  • Italia
  • Montenegro
  • futsalin EM-karsinnat
  • uefa futsal euro