Futsalin MM-karsinta: Suomelle 1–0-tappio Serbiassa, ottelupari ratkeaa tiistaina Vantaalla

Julkaistu

  • Futsal

Futsalmaajoukkue kärsi 1–0-tappion futsalin MM-jatkokarsinnan ensimmäisessä osaottelussa Serbiaa vastaan. Ottelun ainoan maalin teki Serbian kokenut kettu Marko Pršić 29. minuutilla yksinkertaisesta kulmapotkukuviosta Suomen puolustuksen pienen nukahduksen avittamana. Toinen osaottelu pelataan Vantaan Energia-Areenalla tiistaina 10.11. klo 19.00. Kahden ottelun yhteismaalit ratkaisevat, kumpi joukkue etenee vuoden 2021 MM-kisoihin.

pe 6.11.2020
Kragujevac

MM-karsinta, UEFA:n playoff, 1. osaottelu

Serbia – Suomi 1–0 (0–0)
Maalit:
28:09 Marko Pršić

Varoitukset:
Nemanja Momčilović, Vesa Lilja, Tuukka Pikkarainen

Sergei Korsunov ja Lassi Lintula vääntävät Serbian Denis Ramićia vastaan. (Kuva: © FSS)

Suomi oli valmistautunut ottelupariin huolellisella kuuden päivän leirityksellä Helsingissä ja Vantaalla ja lentänyt torstaina Serbiaan. Avauskokoonpanossa oli maalivahti Juha-Matti Savolaisen lisäksi kapteeni Panu Autio, Mikko Kytölä, Jukka Kytölä ja Tero Intala. Tärkeän ottelun alkuminuutit olivat Suomelle haastavia ja Serbia sai muutaman hyvän laukaisupaikan, mutta tiiviillä, fyysisellä puolustuspelillä ja oikea-aikaisella blokkailulla Suomi sai pidettyä lukemat nollilla.

Suomi sai yhden loistopaikan, kun Jani Korpela sai keskisektorilla vetojalan vapaaksi. Laukaus muutti hieman suuntaa serbipuolustajasta ja painui pallonmitan verran ohi oikeasta tolpasta.Yhdestä rajapotkukuviosta Sergei Korsunov laukoi tulisesti oikeaan alakulmaan, mutta Serbian huippuvireinen maalivahti Nemanja Momčilović venytti komean jalkatorjunnan.

Suomi peluutti avauspuoliajalla kaikkia 12 kenttäpelaajaa. Tornion Palloveikkojen Sergei Korsunovin ja Iiro Vanhan karanteeni oli purettu viranomaisten toimesta ja hekin pääsivät mukaan kokoonpanoon. 22-vuotias FC Kemin Vesa Lilja teki maajoukkuedebyyttinsä kovimmassa mahdollisessa paikassa käyden kentällä parin vaihdon verran.  

Puoliajalle mentiin tiukan puolustustaiston ja vain muutaman maalipaikan leimaaman avauspuoliajan jälkeen 0–0-lukemissa. Lilja merkkautti itselleen varoituksen.

Sergei Korsunov suojaa, Strahinja Petrov ja Stefan Rakić ahdistelevat. (Kuva: © FSS)

Toisella puoliajalla peli jatkui tasaisena ja tarkkana puolustustaisteluna. Serbia loi muutamia paikkoja Suomea enemmän ja sai pallon kertaalleen tolppaan. Jatkotilanteen Savolainen torjui upeasti. 29. minuutilla Serbian kulmapotkukuvio tuotti tulosta. Suomen puolustusmuoto nukahti hetkeksi, pallo pelattiin portista puolustusneliön keskelle, ja kokenut kehäkettu Marko Pršić liukui pallon viidestä metristä ohi Savolaisen.

Suomen hyökkäyspeli piristyi takaiskusta, mutta ei tuottanut tulosta. Sergei Korsunov laukoi kerran komeasti kulmapotkuluupista sivuverkkoon, muut laukaukset kilpistyivät Serbian laadukkaaseen puolustusnelikkoon. Momčilović joutui venymään vain pariin torjuntaan.

Viimeiselle kolmelle minuutille Suomi otti Panu Aution lentäväksi maalivahdiksi Savolaisen tilalle ja pyöritti 5 vs. 4 -ylivoimapeliä Serbian puoliskolla. Tämäkään liike ei tuottanut tasoitusmaalia, sillä pyöritys päättyi Jarmo Junnon epäonnistuneeseen laukaukseen vasta 14 sekuntia ennen loppua.

Toisaalta Suomen riketili oli täynnä jo varhain, ja viidennellä kenttäpelaajalla Suomi sai pallonhallinnan itselleen ja välttyi kuudennelta rikkeeltä ja Serbian 10 metrin vapaapotkuilta sekä ylipäätään Serbian hyökkäyksiltä.

Näin Serbia otti niukan mutta ansaitun 1–0-kotivoiton ja otteluparin ratkaisu siirtyy tiistaille Vantaalle. UEFA:n vierasmaalisääntö on voimassa Vantaan ottelussa ja myös sen mahdollisella jatkoajalla.

Toinen osaottelu pelataan Vantaan Energia-Areenalla tiistaina 10.11. klo 19.00. Kahden ottelun yhteismaalit ratkaisevat, kumpi joukkue etenee Liettuassa syksyllä 2021 pelattaviin MM-kisoihin kuuden parhaan eurooppalaisen maajoukkueen joukossa.

Suomi valmistautui Serbia-otteluun huolella. (Kuva: © FSS)

 

 Päävalmentaja Mićo Martić myönsi Serbian kovuuden, mutta jatkaa suojatteihinsa uskomista:

 

– Tämä oli meille vaikea peli, siitä ei ole epäilystäkään. Serbia oli tänään jonkin verran meitä parempi ja onnistui raapimaan kotonaan haluamansa tuloksen.

– Kotikentällä Vantaalla pystymme tiistaina varmasti parempaan suoritukseen. Nyt olemme kohdanneet Serbian yhden kerran; ensimmäinen kerta on aina vaikein, toinen kerta on jo vähemmän vaikea. Sen olemme nähneet vuosien mittaan jo useita kertoja muitakin maailmanluokan vastustajia vastaan. Tuoreimpana esimerkkinä Espanja, jonka selätimme Vantaalla 1–0 kärsittyämme heille ensin niukan 1–2-tappion Tampereella.

– Tämä ottelu ei ole ohi ennen Vantaan ottelun viimeistä vihellystä. Taistelemme ja haemme otteluparin voittoa viimeiseen sekuntiin saakka, Martić päättää.

Jukka Kytölä venyi puolustustaistossa Serbian Marko Radovanovićia vastaan. (Kuva: © FSS)


 
Isoa vastuuta pohjapelaajana kantanut ja Serbian vahvojen pivot-pelaajien kanssa väsymättä paininut Jukka Kytölä löysi ottelusta parannettavaa:

– Ehkä se pelin alku meni meiltä vähän hakemistilassa; voi olla, että oli vähän jännitystäkin. Etenkin pallollinen peli oli meille vaikeaa. Toisaalta puolustettiin ja suojeltiin omaa maalia hyvin alusta asti.

– Toinen puoliaika oli meiltä jo vähän vapautuneempaa. Uhrauduttiin hyvin, juostiin hyvin joka tilanteeseen, erikoistilanteista saatiin muutama hyvä aihio. Harmillisesti Serbia pääsi rokottamaan voittomaalin kulmapotkusta.

– Toisessa osaottelussa meidän pitää liikkua terävämmin ja tarjota pallottomia vaihtoehtoja aktiivisemmin. Peli ei ole vielä ohi, se kestää vähintään 80 minuuttia. Vantaalla uskon meidän pystyvän parempaan ja tekemään maalin – ja vähintään se yksi maali meidän pitääkin tehdä.

– Palaamme lauantaina kotiin, katsomme videot, vedetään parit treenit. Luottavainen olo on, vaikka ollaankin pienellä takamatkalla, jyväskyläläinen toteaa.

Panu Autio ei anna tuumaakaan periksi Davor Popovićille. (Kuva: © FSS)

Maajoukkueen sielu ja kasvot medialle ja suurelle yleisölle on jo vuosien ajan ollut kapteeni Panu Autio. Aution mietteitä:

– Tiedettiin, että ollaan kovassa paikassa, Serbian kotikentällä kovaa vastustajaa vastaan. Alku oli vaikea, ehkä siinä näkyi, että meillä ei ole pelituntumaa kovista maaotteluista yhdeksään kuukauteen. Pidettiin kuitenkin Serbia pois maalipaikoista hyvin.

– Yksi harmittava takaisku tuli erikoistilanteesta. Olisi toivonut, että olisimme pystyneet luomaan hieman enemmän pallollisessa pelissä. Muutaman paikan loimme, joista naulata maali tai pari, mutta tällä kertaa ei osunut.

– Ihan siedettävä tulos siinä mielessä, että päästään kotikentälle yhden maalin takaa-ajoasemassa. Varmasti pystymme kotikentällä parempaan suoritukseen kuin täällä Serbiassa. Minulla on vahva luotto meidän prosessiin ja kasvuun tässä otteluparissa. Meidän pitää olla pallollisessa pelissä vielä rohkeampia, prässäsi Serbia sitten korkealta tai matalalta.

– Hienoa päästä kotikentälle Vantaalle, siellä on tuttu parketti, jolla olemme treenanneet Eerikkilässä Totta kai olisi ollut hienoa ratkoa MM-kisapaikkaa kotiyleisön edessä, mutta me ollaan saatu paljon viestejä kotikatsomoista ja kannattajilta. Tiedetään, että siellä on kova tuki kotiväeltä, ja se antaa meille voimaa, kippari lähettää terveiset kannattajille.

Vesa Lilja pelasi debyyttinsä kovassa paikassa. Stefan Rakić ja Miloš Simić vastassa. (Kuva: © FSS)
 

Ensimmäisen maaottelunsa pelannut Vesa Lilja jakoi ottelun jälkeen kokeneempien pelaajien optimismin:

– Hyvin pelattiin kaikkiaan. Harmillisesti tuli se yksi takaiskumaali erikoistilanteesta. Nyt palataan kotiin Suomeen, opiskellaan videolta peliä läpi, tiedetään mitä parannetaan. Varmasti pystymme voittoon kotona.

– Pelataan prässipeliä vielä tiukemmin, puolustetaan erikoistilanteet vielä tarkemmin ja ollaan terävämpiä kun viimeistelypaikkoja tulee. Kotikentälle pääsy tiistaina on varmasti meille vahvuus. Siellä on nyt pidetty leiritystä, siellä on treenattu.

– Omasta mielestä maajoukkuedebyytti meni ihan hyvin, ei tullut isompia virheitä. Nyt se ensimmäinen kosketus on tehty sitten. Kyllä tämä askel eteenpäin on itselleni. Toivottavasti tulee lisää peliminuutteja jatkossa, Lilja linjaa.

* * *

Samu Kytölä
samu.kytola(a)futsal.fi
041 4378041

  • futsal
  • Futsalmaajoukkue
  • Serbia
  • Marko Prsic
  • futsalin mm-karsinnat