Helmarit tasapeliin Brasilian kanssa

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Naisten A-maajoukkue haastoi Brasilian Tournoi de Francen viimeisessä ottelussa tiistai-iltana Caenissa.

Suomi lähti otteluun metsästämään turnauksen avauspisteitään ja -maaliaan. Turnauksen aiemmissa otteluissa emäntämaa Ranska oli voittanut Helmarit lukemin 5-0  ja Hollanti lukemin 0-3

Suomen joukkueessa oli nähty paljon kierrätystä kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta Brasiliaa vastaan avauskokoonpanossa nähtiin pelaajia, jotka olivat saaneet paljon vastuuta syksyn MM-karsinnoissa ja niitä edeltäneissä voitokkaissa EM-karsinnoissa. Laitapuolustajana näkemään totuttu Emma Koivisto aloitti vasempana laiturina Elli Pikkujämsän pelatessa puolustuksen vasemmalla laidalla.

Suomen avaus Brasiliaa vastaan.

Suomi tuli otteluun aktiivisesti. Linda Sällström pääsi laukaisupaikkaan Eveliina Summasen pitkästä syötöstä ottelun ensiminuuteilla, mutta Lorena torjui hyökkääjän laukauksen. Brasilian ensimmäinen mahdollisuus maalintekoon tuli Martalle. Tinja-Riikka Korpela torjui legendan ensimmäisen laukauksen ja Martan toinen laukaus painui yli.

Kellossa oli 14 minuuttia, kun Sällström eteni vasemmalla vahvasti vastustajan rangaistusalueelle. Sällströmin syöttö takaviistoon ei aivan tavoittanut Ria Ölingiä. Hetki tästä ja Lorena ehti pystypalloon niukasti ennen Sällströmiä. Pallonhallinta oli enimmäkseen Brasilialla ottelun ensimmäisen vartin aikana, mutta Suomi puolusti tiiviisti ja hyökkäsi vastaan terävästi.

19. minuutilla Anna Westerlund esti varmalta näyttäneen takaiskumaalin purkamalla Debinhan laukauksen maaliviivalta. Suomen pelaajista maalintekoa seuraavaksi pääsi yrittämään Sanni Franssi. Lorena kuitenkin venyi Franssin rangaistusalueen ulkopuolelta lähteneen laukauksen eteen. 

Ensimmäinen jakso jatkui tasaisena. Brasilialla oli vaikeuksia murtaa Helmareiden puolustusmuotoa eikä turnauksen aiemmissa otteluissa Suomelle ongelmia aiheuttaneet erikoistilanteet vaivanneet Korpelaa. Martan laukaus oli helppo torjuttava Suomen kapteenille 38. minuutilla. Helmareiden vahvat esitykset jatkuivat taukovihellykseen saakka ja pukukoppeihin lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Linda Sällström oli vaikea puolustettava Brasilialle. 

Brasilia loi painetta Suomen maalille heti toisen jakson alussa. Debinha pääsi laukomaan läheltä, mutta hyökkääjän laukaus painui ohi, ja Helmarit selvitti seuranneet kulmapotkut. Debinha sai uuden mahdollisuuden 54. minuutilla. Suomen onneksi brassipelaaja ei saanut ohjattua palloa maalia kohti vaarallisesta paikasta.

Suomi ei päässyt hyökkäyksillään toisen jakson alussa uhkaamaan Lorenan maalia, ja viimeisiin ratkaisuihin olisi tarvittu enemmän laatua. Peli oli toisella jaksolla rikkonaista ja varsinkin Brasilian pelaajien tunteet kävivät välillä kuumina fyysisen kamppailun yhteydessä.

Vaihdosta kentälle tullut Jenny Danielsson pelasi Franssin hyvään paikkaan 81. minuutilla. Brasilian puolustus esti Franssin laukauksen eikä Danielsson ehtinyt irtopalloon maalin edessä. Ludmila pääsi murtautumaan vasemmalta viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta Suomen puolustus katkaisi laiturin syötön maalille. 

Tamires pääsi laukomaan ottelun lopussa kaksi kertaa Suomen rangaistusalueen sisällä. Westerlund blokkasi ensimmäisen vedon ja toinen karkasi maalin ohi. Myöskään Ana Vitoria ei osunut maalipuiden väliin lisäajalla. Loppuhetkillä vaihdosta kentälle tullut Jutta Rantala laukoi lopussa vielä terävästi, mutta Lorena torjui. Suomi kesti Brasilian viimeiset yritykset ja ottelu päättyi 0-0-tasapeliin.

Helmareiden pelit jatkuvat huhtikuussa MM-karsinnoissa vierasottelulla Slovakiaa vastaan ja kotipelillä Georgiaa vastaan.

Brasilia-Suomi 0-0 (0-0)

Suomi:
23 Tinja-Riikka Korpela (C)
2 Elli Pikkujämsä
15 Natalia Kuikka
16 Anna Westerlund
3 Tuija Hyyrynen 82' Olga Ahtinen
5 Emma Koivisto 
20 Eveliina Summanen
4 Ria Öling 90+2' Heidi Kollanen
7 Adelina Engman
17 Sanni Franssi 90+1' Jutta Rantala
18 Linda Sällström 81' Jenny Danielsson

  • Helmarit