Huuhkajalegenda Ari ”Zico” Hjelm pelkää Bosnian alkurynnistystä – ”Aikamoinen noidankattila”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

A-maajoukkueen entinen maalitykki Ari Hjelm on seurannut mielenkiinnolla MM-karsintoja viikonloppuna jatkavan Suomen miesten maajoukkueen otteita. 

Hjelm uskoo viime vuosien menestyksen johtuvan äärimmäisen hyvästä joukkuehengestä.

- Olen ylpeänä katsonut tämän hetken joukkueen toimintaa kentällä. Markku Kanerva on saanut luotua terveen kilpailuhengen ja pelaajat painottavat aina mediatilaisuuksissa yhtenäisyyttä. Sekä nuoremmat että kokeneemmat pelaajat parantavat esityksiään sen vuoksi. Maajoukkue on nykyisin ennen kaikkea joukkue isolla J:llä, eivätkä tulokset ole kiinni yhdestä pelaajasta, maailman johtavan henkilöstöpalveluyrityksen, The Adecco Groupin, Suomen liiketoimintajohtajana toimiva ”Zico” kertoo.

Kesän EM-kisat ja siellä pelatut kolme ottelua paljastivat Hjelmin mielestä vielä sen, että matkaa huippumaihin on, vaikka sinne pääseminen vaatikin upeita otteita. Kehitettävää on vielä monella osa-alueella.

- Oli hienoa, että päästiin kisoihin, mutta on vielä paljon parannettavaa, jotta meistä voisi tulla eurooppalainen huippujoukkue tai hyvä maajoukkue. Uskon kuitenkin, että tänä päivänä yksittäisessä ottelussa voimme voittaa kenet tahansa. Se tekeekin urheilusta todella mielenkiintoista.

Herkullinen tilanne

Huuhkajien MM-karsinnassa ovat jäljellä vielä pelit Bosnia-Hertsegovinaa ja lohkokärki-Ranskaa vastaan. Ottelut jatkuvat lauantaina Zenicassa Bosnian vieraana ja molemmat joukkueet tarvitsevat kipeästi pisteitä taistellessaan jatkokarsintapaikasta. Lohkotilanne on kakkossijan eli jatkokarsintaan menon suhteen suorastaan herkullinen. Ukrainalla on 9 pistettä ja ottelun vähemmän pelanneilla Suomella 8 ja Bosnia-Hertsegovinalla 7.

- Jokainen tietää, että Bosniassa on vastassa aikamoinen noidankattila. Mikäli Suomi pystyy pitämään paketin kasassa ja asettamaan painetta kotijoukkueelle, kääntyy ottelu meidän eduksi. Pään on pysyttävä kylmänä ja samaan aikaan täytyy uskoa myös omiin vahvuuksiin.

- Bosnia tulee varmasti alussa päälle kuin höyryjuna, joten ei tarvitse yrittää mitään ylimääräistä, vaan keskittyä vain omaan tekemiseen. Pieni ärsyttäminen vastustajan suuntaan tekee varmasti myös hyvää, Hjelm uskoo.

”Ennätykset on tehty rikottavaksi”

Hjelm sai ensimmäisenä suomalaispelaajana täyteen 100 A-maaottelua ja tästä uroteostaan hänet palkittiin maajoukkueen kunniakapteenina. Hjelm oli myös ensimmäinen pelaaja, joka teki 20 maalia A-maaotteluissa.

Teemu Pukki tulee samaan hyvin todennäköisesti sadannen A-maaottelunsa täyteen MM-karsinnan päätöksessä Ranskaa vastaan tulevana tiistaina Helsingissä.

- Otteluita pelataan nykyään enemmän kuin ennen ja nykyään pelaajat pääsevät myös seurajoukkueistaan maaotteluihin. Meidän aikana tämä ei ollut ollenkaan varmaa, koska seurojen ei ollut pakko päästää ketään maajoukkueen mukaan. Upeaa, että pelaajat pääsevät nykyään osallistumaan ja on hienoa nähdä, että sadan ottelun kerhoon saadaan uusia nimiä.

Pukista tuli edellisessä karsintaikkunassa myös Huuhkajien kaikkien aikojen paras maalintekijä, kun hän ohitti listalla Jari Litmasen 33 osumallaan.

- Ennätykset on tehty rikottavaksi. Olen niitä saanut aikoinaan tehdä ja niin on myös Litti sekä nyt viimeisimpänä Pukki. Tämä tietysti osoittaa aina myös pelaajasta jotain. Teemu on ollut onnekas, että on pysynyt terveenä, mutta toki hän on ollut myös tehokas, 59-vuotias ex-maalitykki sanoo.

Itseluottamus näkyy

Hjelm teki urallaan maaleja tasaisella syötöllä joka ikisessä seurassa jossa pelasi. Myös maajoukkueessa verkko heilui sen verran hyvin, että hän on edelleen kautta aikojen maalitilastossa hienosti viidentenä. Huuhkajalegendan mielestä Pukin kehittymisessä huippupelaajaksi erityisen tärkeää on ollut löytää hänelle sopiva joukkue.

-  Kaikki on helpompaa, kun pelaajalla on joukkue, jossa hänen kykyjään hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Teemu on saanut todella hyvän itseluottamuksen päälle Norwichissa ollessaan, joka on erityisen tärkeää maalintekijälle. Häntä arvostetaan siellä paljon ja myös Pukki arvostaa seuraa ja sen kannattajia.

- Jokainen ymmärtää Valioliigan tason ja vaikka joukkue on viimeisenä, on sarjan taso niin kova, että jokaisena päivänä harjoituksissakin tulee olla valmis taistelemaan. Muistan Teemun myös hyvin Schalkesta ja hän oli erittäin hyvä jo myös silloin.

  • Huuhkajat