Huuhkajien ex-toppari uskoo Suomen mahdollisuuksiin Zenicassa – ”Koko karsintojen tärkein ottelu”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Suomen miesten A-maajoukkueen MM-karsinnat jatkuvat lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan vieraana. Ranska saapuu Olympiastadionille ensi viikon tiistaina. 

A-maajoukkueuransa aikana tililleen hienot 75 A-maaottelua kirjannut Toni Kuivasto on seurannut mielenkiinnolla Huuhkajien otteita. Hän uskoo viime vuosien menestyksen johtuvan joukkueen yhtenäisyydestä.

- Joukkue on ollut hyvin organisoitu ja pelannut hienosti yhteen. Isoimpana saavutuksena toki EM-lopputurnauspaikka. Päällimmäisenä itselleni tulee mieleen Ratinassa pelatut ottelut, joissa olen itse ollut paikan päällä. Peleissä on ollut huikea tunnelma ja onnistumiset ruokkivat hyvää itseluottamusta kaikille.

- Selkeät runkopelaajat ovat myös vaikuttaneet suuresti koko joukkueen menestykseen. Glen Kamara, Lukas Hradecky sekä Teemu Pukki ovat ottaneet hienosti vastuuta, tilintarkastajana nykyisin toimiva Kuivasto pohtii.

Bosnialla etulyöntiasema

Lohkotilanne on kakkossijan eli jatkokarsintaan menon suhteen kihelmöivä. Suomi on D-lohkossa kahdeksalla pisteellä kolmantena. Edellä ovat 12 pistettä kerännyt Ranska ja yhdeksässä pisteessä oleva Ukraina. Suomen takana vaanii Zenicassa vastaan asettuva Bosnia ja Hertsegovina, jolla on kasassa seitsemän pistettä.

- MM-kisoihin pääseminen vaatisi täydellistä onnistumista. Oikeastaan koko karsintojen tärkein jäljellä oleva ottelu on Bosniaa vastaan. He olivat tosi kovia EM-karsinnoissa kotonaan ja varmasti haastava tilanne on tälläkin kertaa. Ei silloin ollut hirveästi mahdollisuuksia pisteisiin. Uskon, että nyt pystytään kai pistämään kampoihin, mutta se vaatii hyvää onnistumista.

- Ranskaa vastaan mahdollisuus on siinä, että he ovat jo silloin varmistaneet lohkon voiton ja tulisivat hieman löysemmällä asenteella otteluun. Myös kotiyleisön tuki on todella tärkeää. 

Alun perin Bosnia-otteluun ei ollut suomalaiskannattajilla asiaa maan poliittisen tilanteen vuoksi ja lisäriskejä tuottaa myös maan heikko koronavirustilanne. Torstaina tulleen tiedon mukaan Huuhkaja-fanit kuitenkin pääsevät katsomoon. 

- Vaikuttaisi siltä, että bosnialaiset ovat tehneet kaikkensa saadakseen otteluun mahdollisimman hyvät kotiedun. Paikan päälle on aiempien tietojen vuoksi uskaltautunut varmasti vain kourallinen suomalaisia. Voi siis olla, ettei siellä suurta tukea katsomosta löydy. Harmittava tilanne, Tampereen Ilveksen junioreita valmentava ex-toppari pohtii.

Hattu päästä

Pukki saa sata A-maaottelua täyteen MM-karsinnan päätöksessä Ranskaa vastaan ensi tiistaina Helsingissä. Valioliigassa Norwichin kanssa nihkeän alun kauteen saanut Pukki on kehittynyt 45-vuotiaan Kuivaston mielestä vuosien varrella erityisesti fyysisyydessä.

- Hän on noussut Norwichissa ja maajoukkueessa uudelle tasolle varsinkin kaksikamppailuissa ja juoksuvoimassa. Kun pelaa maailman huipulla, ovat puolustajat parempia, eikä ilmaisia maaleja ole tarjolla. Hänen on tietyllä tapaa pitänyt ansaita paikkansa ja se on tuottanut tulosta.

Pukista tuli edellisessä karsintaikkunassa Huuhkajien kaikkien aikojen paras maalintekijä, kun hän ohitti listalla Jari Litmasen 33 osumallaan. 

-  Kyllä täytyy Teemulle hattua nostaa. Sata ottelua maajoukkueessa on huikea saavutus ja siihen päälle vielä Litin maaliennätyksen rikkominen. Hieno juttu, viimeisen maaottelunsa Suomen paidassa vuonna 2009 pelannut Kuivasto hehkuttaa.

  • Huuhkajat