Jalkapallolla positiivinen vaikutus tyttöjen itseluottamukseen

Julkaistu

   Tuore tutkimus osoittaa, että jalkapallolla voi olla muita suosittuja urheilumuotoja suurempi positiivinen vaikutus teini-ikäisten tyttöjen itseluottamukseen.

   Laajin tutkimus koskaan

   Lajissaan laajimmassa toistaiseksi tehdyssä tutkimuksessa oli mukana yli 4000 tyttöä. Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n ja eri yliopistojen huippuasiantuntijoiden vetämän tutkimusryhmän tavoitteena oli tutkia millainen vaikutus jalkapallolla on Euroopassa tyttöjen ja nuorten naisten psyykeen ja tunnetilaan.
    
   Tutkimuksessa huomioitiin jalkapallon vaikutus itseluottamukseen, omanarvontuntoon, hyvinvointiin, yhdessäolon tunteeseen, motivaatioon ja elämäntaitoihin sekä vertailtiin tuloksia muihin suosittuihin lajeihin. Tausta-aineistoa kerättiin kuudesta maasta: Tanskasta, Englannista, Saksasta, Espanjasta, Puolasta ja Turkista.
    
   Tutkimuksen perusteella jalkapallolla on itseluottamukseen vaikuttavana tekijänä monia yhtäläisyyksiä huolimatta siitä, että naisten jalkapallo on erilaisessa kehitysvaiheessa eri puolilla Eurooppaa. Selkein indikaatio oli sille, että asuinpaikasta ja tasosta riippumatta jalkapalloa pelaavilla tytöillä on parempi itseluottamus kuin muita urheilulajia harrastavilla.
    
   UEFA lanseerasi naisten jalkapallon kehitysohjelmansa vuonna 2010 ja laji on levinnyt sen jälkeen kaikilla tasoilla ympäri Euroopan. Useiden UEFA:n 55 jäsenmaasta panostaessa yhä enemmän, naisten huipputason jalkapallo on kehittynyt merkittävästi. 
    
   Kesäkuun 1. päivänä UEFA avaa myös Together #WePlayStrong –kampanjan, joka on täysin uudenlainen ja tähtää jalkapallon nostamiseksi tyttöjen ja naisten ykkösurheilulajiksi koko Euroopassa vuoteen 2022 mennessä.