Mari Savolainen valmentajalegenda Hope Powellin mentoroitavaksi - "Upea mahdollisuus"

Julkaistu

    Kansallisessa Liigassa pelaavan Helsingin Palloseuran päävalmentaja Mari Savolainen on valittu UEFA:n naisvalmentajille tarkoitettuun mentorointiohjelmaan. Projekti alkaa Sveitsissä 15.-16.12. ensimmäisellä kolmesta koko ohjelman yhteistapaamisesta, ja päättyy vuoden 2023 naisten Mestarien liigan finaalissa.

    UEFA:n mentorointiohjelmassa pieni ja valikoitu ryhmä valmentajia saa itselleen kokeneet mentorit jalkapallomaailman huipulta. Valmentajat pääsevät tekemään yhteistyötä kokeneiden mentoreidensa kanssa koko 18 kuukautta kestävän projektin ajan.

    Savolainen aloitti HPS:n valmennustiimissä kauden 2021 alla ja nousi päävalmentajaksi kaudeksi 2022. HJK:ssa Savolainen valmensi tyttöpuolella ja Akatemiassa peräti kymmenen vuoden ajan, minkä lisäksi hän on ehtinyt toimia valmentajana myös Palloliiton Eteläisellä alueella sekä U17-tyttöjen maajoukkueessa.

    Tästä huolimatta Savolainen kuvailee itseään valmentajana vielä nuoreksi ja olleensa otettu pelkästään siitä, että hänet asetettiin Palloliiton ehdokkaaksi mentorointiohjelmaan.

    - Tämä on aivan upea mahdollisuus ja minulle valtavan iso juttu, Savolainen kertoo tuntemuksiaan siitä, että UEFA hänet ohjelmaan myös valitsi.

    Savolainen on vasta toinen mentorointiohjelmaan valittu suomalaisvalmentaja Marianne Miettisen jälkeen. Miettisen kokemukset samaisesta ohjelmasta olivat hyvät.

    - Se on hieno mahdollisuus päästä näkemään kansainvälisillä kentillä, mitä jalkapallo huipputasolla on. Ohjelmassa saa sparrattua mentorin kanssa omaa kehittymistään kohti jalkapallon kansainvälistä huippua ja verkostoitua muiden mentoroitavien kanssa, Miettinen kommentoi.

    Savolaisen mukaan kokeneiden kollegoiden kuunteleminen ja ajatusten vaihtaminen heidän kanssaan on yksi valmentajan tärkeimpiä mahdollisuuksia kehittyä. Siksi mentorointiohjelma on hänelle erityisen tärkeä askel.

    - Valmentajat kokevat hirveästi asioita yhden kaudenkin aikana, koko urasta puhumattakaan. Vuorovaikutus valmentajien välillä on kokemusten vaihtoa, Savolainen kuvailee.

    Kokemusta ei Savolaiselle valitulta mentorilta puutukaan, sillä 55-vuotias Hope Powell on naisvalmentajille varsinainen uranuurtaja. Nykyään Englannin liigassa pelaavaa Brightonia valmentavasta Powellista tuli Englannin maajoukkueen ensimmäinen naispäävalmentaja jo 90-luvulla, ja vuonna 2003 hänestä tuli ensimmäinen korkeimman tason eli UEFA Pro -valmentajatutkinnon suorittanut nainen koko maailmassa. 

    Vielä Savolainen ei Powellin kanssa ole päässyt keskustelemaan, mutta hän tuntee kyllä valmentajalegendan saavutukset hyvin. Erityisen kovalla innolla Savolainen odottaa Powellin tarjoamaa mahdollisuutta tutustua englantilaiseen huippujalkapalloiluun.

    - Brighton menestyy aika hyvin kovatasoisessa Englannin liigassa, joten Powellin täytyy olla valmennuksellisesti aika kova. Minusta on todella mielenkiintoista, miten Englannissa ajatellaan jalkapallosta. Miten Powell näkee lajin lainalaisuudet? Savolainen pohtii.

    Projektin aikana Savolainen ja Powell pääsevät vuorovaikuttamaan paitsi videopalavereissa, myös näkemään toistensa käytännön valmentamista kenttien laidoilla. Mentorointiohjelmassa järjestetään ainakin viisi tapaamista, ja UEFA kustantaa reissut.

    - On hienoa saada oman valmennustiimin, "laatikon" ulkopuolelta sellainen ihminen antamaan perspektiiviä, jolle voi puhua näistä asioista. Minulla itselläni on ollut Suomessa muutamia henkilöitä, jotka ovat näin toimineet, mutta on mahtavaa saada tällainen henkilö Euroopan kärkisarjasta. Vaikka olen itse urani alussa ja Powell on hyvinkin kokenut, voin varmasti oppia häneltä paljon asioita, Savolainen miettii.

    Virallisesti projekti alkaa vasta 15. joulukuuta, joten tarkempia suunnitelmia ei vielä ole lyöty lukkoon. 

    - Meillä on Powellin kanssa tavallaan vapaat kädet sopia, mitä teemme. Jos haluamme, voimme tavata vaikka vuonna 2022 Englannissa pelattavissa EM-kisoissa. Itse erityisesti haluaisin päästä näkemään Brightonin jalkapalloarkea talven aikana, sillä Powellilla on suhteet ja pääsy huippujalkapalloympäristöön, Savolainen kertoo.

    Savolainen haluaa suorastaan alleviivata, miten tärkeää suomalaiselle valmentajalle on päästä kontaktiin eurooppalaisen huippujalkapalloilun kanssa. 

    - Koko projektin tärkein asia on päästä näkemään Euroopan huippuympäristöä ja siellä pelaavien pelaajien arkea. Se, että näemme täällä Suomessa, missä Euroopan kärki on ja mitä asioita meidän pitää täällä lisätä antaa meille ymmärrystä, mitä meidän pitää tehdä parantaaksemme omaa liigaamme, Savolainen toteaa.

    Savolainen uskoo, että Powellilla on hänelle annettavaa myös siksi, että hän on ollut joka paikassa ensimmäisenä ja yleensä myös ainoana naisena. Jalkapallovalmennuksen vahvasta miesvoittoisuudesta kun ei ole päästy kokonaan eroon vielä tänä päivänäkään. 

    - Hänellä on varmasti sellaisia kokemuksia, miltä tuntuu olla ainoana naisena 30 miehen kanssa puhumassa jalkapallosta jossain koulutuksessa, jossa ei näytetä yhtään kuvaa naisten jalkapallosta tai naisvalmentajista, Savolainen toteaa.

    Pauliina Miettisen TiPS:n luovuttua sarjapaikastaan, saattaa Savolainen jäädä Kansallisen Liigan ainoaksi naispuoliseksi päävalmentajaksi kaudella 2022.

    - Se on minusta ihan hirveän surullinen ja harmillinen asia, Savolainen puuskahtaa.

    UEFA:n mentorointiprojektin kaltaiset juuri naisvalmentajille suunnatut koulutukset ovat tärkeitä juuri siksi, että naisvalmentajuus ei ole vielä saanut kunnon jalansijaa jalkapallossa.

    - Tiedän, että jotkut ajattelevat projektin olevan "taas näitä naisjuttuja". Itse en koe ollenkaan, että siinä on kyse mistään mies-nais -vastakkainasettelusta. Nämä projektit ovat tärkeitä, jotta naiset uskaltaisivat tavoitella valmentajan uraa samalla tavalla kuin miehetkin. Haluan toimia nuoria naisia kohtaan samalla tavoin Suomessakin, rohkaisten heitä valmentamaan, Savolainen painottaa.

    Tästä huolimatta Savolainen huomauttaa, että Suomessa on naisvalmentajilla sentään perusasiat kunnossa. Se ei ole itsestäänselvyys edes kaikissa Euroopan maissa, puhumattakaan koko maailmasta.

    - Koen, että Suomessa on moni asia hyvin. Täällä edes huomioidaan sellainen asia kuin naisten valmentajuus. Varmasti on joitakin asioita, missä voidaan edelleen parantaa, mutta itselläni on kuva, että Suomi on hyvä paikka naisille valmentaa moniin muihin UEFA:n maihin verrattuna, Savolainen huomioi.

    Savolainen näkee, että hänen omassa valmentajuutensa ytimessä olevan vuorovaikutuksen pelaajan ja muun joukkueen henkilöstön kanssa.

    - Kaiken tekemisen keskiössä on se, että saamme asiat toimimaan niin, että peli sujuu ja pelin organisoinnin kannalta on avoin yhdessä tekemisen kulttuuri. Tärkeintä on pelaaja ja pelin kehittäminen, Savolainen päättää.

    Uutista muokattu 14:25: Kuva vaihdettu

    • Valmentajat