Miesten Futsal-Ykkönen 2020-2021 kausiennakko 1/2

Julkaistu

  • Futsal

Miesten Futsal-Ykkösen kausiennakko julkaistaan kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa esittelyssä on viisi joukkuetta: FC Kiisto, VehU, Alastaron Urheilijat, Turun Pallokerho ja SC Riverball. 

Futsal-Ykkösessä peräti neljä uutta joukkuetta 

Miesten Futsal-Ykkönen 2020-2021 pelataan kahdentoista joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Uusia joukkueita on peräti neljä, Albaaniyhdistys Bashkimi (KF Kosova), Turku, Idrottsklubben Myran (IK Myran), Kruunupyy, Soccer Club Riverball (SC Riverball), Joensuu ja Vehmaisten Urheilijat (VehU), Tampere.

Lisäksi sarjassa pelaavat Alastaron Urheilijat (AU), AS Moon, Raahe, FC Kiisto, Vaasa, FC Oulun Pallo (FC OPA), FC Rauma, Esbo Bollklubb (EBK), Espoo, Tervarit, Oulu ja Turun Pallokerho (TPK).

Merkittävä muutos on tätä ennen kaikilla Futsal-Ykkösen kausilla sarjassa pelanneen Zenith Myllypuron poissaolo. Joukkue kokeilee viimevuotisen sarjavoittonsa ansiosta ensimmäistä kertaa siipiensä kantavuutta Futsal-Liigassa, nyt nimellä HIFK Futsal. Myös viime kauden ja maratontaulukon kakkonen, Pirkkalan Jalkapalloklubi nousi liigaan.

Tällä kaudella Futsal-Ykkösestä ei nouse liigaan suoraan yhtään joukkuetta, vaan sarjan kaksi parasta karsii kauden päätteeksi Futsal-Liigan 11. ja 12. sijoittuneiden joukkueiden kanssa. Karsintasarjan voittaja ja kakkonen pelaavat Futsal-Liigassa kaudella 2021-2022.

Runkosarjan sijoille 9 ja 10 sijoittuneet joukkueet karsivat kahden Miesten Futsal-Kakkosen joukkueen kanssa kahdesta Miesten Futsal-Ykkösen sarjapaikasta kaudelle 2021-2022. Futsal-Ykkösen runkosarjan kaksi viimeistä joukkuetta putoavat alueellisiin Miesten Futsal-Kakkosen lohkoihin.

Sarjan ykkössuosikkina voidaan pitää viime kaudella kolmanneksi sijoittunutta FC Kiistoa, joka jäi toiseksi sijoittuneesta PJK:sta ja liigapaikasta vain pisteen erolla. Myös seuraaville sijoille sijoittuneilta AS Moonilta, TPK:lta ja Tervareilta voidaan jälleen odottaa taistelua kärkipaikoista. 

Kautta linjan joukkueiden edustajien mukaan suurin haaste tullee olemaan kauden läpivienti koronatilanteen vuoksi. Vaikka epävarmuus on koko ajan olemassa, toiveissa on, että sarja saataisiin pelattua kohtuullisen normaalisti läpi ja että koronan suhteen käyttäydyttäisiin järkevästi, niin joukkueissa kuin katsomoissakin.

FC Kiisto tavoittelee liigapaikkaa

Vaasalainen FC Kiisto lähtee uuteen kauteen joukkueenjohtaja Markku Salon mukaan tavoittelemaan liigapaikkaa.

- Tavoitteenamme on voittaa kaikki ottelut. Toisaalta meillä ei ole mitää pakottavaa tarvetta nousta, ensisijaisesti pyrkimyksenä tarjota viihdyttävää peliä vaasalaisille futsalfaneille. Yritämme hakea karsintapaikkaa mahdollisimman pitkälle kevääseen.  Sarja tarjoaa kyllä haastetta niille, jotka haluavat nousta, Salo vakuuttaa.

Kiiston rivit ovat pysyneet lähes ennallaan viime kaudesta. Uutta verta mukaan on tullut vain yhden katalonialaisen vaihto-oppilaan verran. Salon mukaan Gerard Benseny Rafales on mielenkiintoinen täydennys. Kiistolle alkava kausi on ykkösessä toinen. Pelaajat ovat noin 80-prosenttisesti samoja, jotka ovat pelanneet aiemmin liigassa Ruutupaitojen riveissä.

- Lähdemme kauteen mukavalla mielellä. On hienoa, että meillä on paljon innokkaita poikia, jotka jaksavat pelata kesät-talvet peräkkäin ja toisaalta hyvä, että saamme seurana järjestettyä toimintaa pelaajille ympäri vuoden.

VehU tähtää aseman vakiinnuttamiseen Ykkösessä

Sarjanousija Vehmaisten Urheilijat FS lähtee kauteen joukkueenjohtaja ja pelaajavalmentaja Otso Lepomäen mukaan erittäin positiivisissa tunnelmissa.

- Vaihtelu virkistää aina, sillä vietimme edelliset viisi pelikautta Läntisen alueen Futsal Kakkosessa. Ennen sitä suoritimme Futsal Ykköseen ranskalaisen visiitin pelikaudella 2014 - 2015, jolloin makseltiin vielä pitkälti oppirahoja korkojen kera. Taktisella puolella olemme menneet tästä ajasta huomattavasti eteenpäin ja meillä on pelaamiseen aivan erilaiset valmiudet.

VehU lähtee sarjaan pitkälti edellisvuosien rungolla. Uusia pelaajia ovat Valtteri Kannosto (ACE), Veikka Nieminen (Loiske) ja Vili Valkama (Fenix FT).

- Vaihtuvuutta ei juuri ole ollut, vaan olemme pystyneet säilyttämään toiminnassa tietynlaisen jatkuvuuden jo useamman vuoden ajan. Edustusjoukkueen pelaajarinki on hyvin laaja, joten mahdollisia pelaajasiirtoja pyritään aina miettimään hyvin harkitusti. Palasimme syyskuun ensimmäisellä viikolla joukkueharjoituksiin, joissa meillä on ollut osa-aikaisena mentorina Futsal-Liigassa PP-70:n vastuuvalmentajana toiminut Henri Hytönen.

Edellisen Ykkösen kauden pelaajista VehU:n mukana ovat yhä Teemu Hannula, Jyri Harju, Eero Hermikoski, Janne Lahdenpohja, Joel Mattjus, Ati Mäkelä, Markus Seppä, Antti Tapola sekä Tomi Vikman

Nousijajoukkueena VehU:n ensisijainen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen ja oman aseman vakiinnuttaminen Futsal Ykkösessä myös tuleville pelikausille.

- Pyrimme tietysti myös siihen, että yksilöt menisivät eteenpäin. Odotan ennen kaikkea isoa pelillistä haastetta. Laji menee kuitenkin vuosi vuodelta eteenpäin, jolloin myös oman seuran toimintaa pitää osata tarkastella kriittisesti. Kevätkierroksella sarjapisteiden hinta on todennäköisesti entistä kovempi, Lepomäki uskoo.

Alastaron Urheilijoilla riittää kunnianhimoa

Alastaron Urheilijat lähtee viemään kautta läpi peli kerrallaan.

- Ensimmäinen tavoite on varmistaa sarjapaikka heittämällä. Kunnianhimo ja taidot riittävät varmasti taisteluun sijoituksista kuuden parhaan joukossa. Tavoitetta lienee syytä tarkastella uudestaan isommin, kun kaikki joukkueet on kohdattu kertaalleen, toteaa joukkueen manageri Jesse Happonen.

Happonen painottaa, että AU lähtee Ykköseen niin sanotusti vuoden kokeneempana.

- Kaikki avainpelaajat jatkavat ja muutoksia ryhmään tulee vain 1-2 pelaajan verran. Muutokset pidettiin tarkoituksella vähäisinä, jotta joukkue pystyy jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäi. Pelaajaryhmä osoitti pystyvänsä haastamaan sarjan jokaisen joukkueen. Tämä on on hyvä lähtökohta alkavalle kaudelle. Odotusarvona on joukkueena ja futsalseurana eteenpäin meno, Happonen arvioi.

- Pelillisesti olisi hienoa kohdata monia erilaisia pelitaktiikoita. Olemme seurana itse esimerkki siitä, että hieman erilaisellakin futsalilla pystyy menestymään. Toki tarkoituksena on aina päästä viikko viikolta enemmän kiinni futsalin saloihin, Happonen lisää.

Happosen isona toiveena on, että jokainen seura panostaisi vielä isommin itse ottelutapahtumaan.

- Sen pitäisi olla oikeasti mieleen jäävä kokemus niin katsojille kuin pelaajillekin. Tässä mainitsemisen arvoisia onnistujia olivat viime kaudella Monkulat sekä AS Moon. Toki koemme ylpeyttä myös omista ottelutapahtumistamme ja pyrimme kehittämään niitä siten, että katsojamäärät saataisiin vielä selvään kasvuun. Potentiaalia on. 

Happosen mukaan Alastarolla yleisfiilis alkavan kauden suhteen on odottava.

- Joukkue haluaa menestyä ja myös fanit odottavat tulosta. Urheilussa on raaka totuus, että mitä paremmin joukkueella sarjassa menee, sitä helpommin väki löytää katsomoon.

Niinpä AU on laajentanut yhteistyökumppaniverkostoaan, joka on mahdollistanut sen, että paukkuja on laitettu rahtusen lisää joukkueen paikalliseen näkyvyyteen.

- Yhteisöömme kuuluvia ihmisiä on hemmoteltu myös laajalla valikoimalla fanituotteita, mikä lisää seurakulttuuria. Mitä enemmän seuran omia värejä näkyy katsomossa, sen hienompaa. Ja jos toiveita saa esittää, niin toivottavasti mahdollisimman moni seura tekee striimejä peleistään, Happonen päättää.

Turun Pallokerhossa hyvää pöhinää

Turun Pallokerhon tavoitteena on jatkuva parantaminen tavoitteena niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

- Eli eiköhän se tarkoita sitä, että sarjan kärkeen tähdätään tosissaan jotta liigakarsintoihin asti päästään. Se vaatii ison kasan onnistumisia, sillä ilmaiseksi tässä sarjassa ei saa mitään, valmentaja Tuomas Vainio paaluttaa.

Vainio uskoo, että Ykkönen ottaa askelia enemmän futsalmaisuuteen ja ns. sisäjalkapallo häviää koko ajan enemmän ja enemmän.

- Se kertoo joukkueiden taidon ja tiedon lisääntymisestä, mikä on tietysti lajin kannalta erinomaista. 

Vainio painottaa, että TPK:ssa ollut hyvä tekemistä ja sopivasti kilpailua, eikä ole ollut ongelmia saada pelaajia treeneihin futiksen puolelta.

- Eli kaikin puolin päällä on hyvä pöhinä ja tuntuu että kauden alku tulee juuri sopivaan aikaan. On sellainen fiilis, että kausi saisi jo alkaa.

Vainion mukaan joukkueessa ei ole varsinaisesti lähtöpuolella ketään.

- Tosin avainpelaajamme Mikael Sibakov on varmasti pois koko kauden, hän lähti vuodeksi Englantiin opintojen pariin. Tulijoita ovat kokenut maalivahti Marko Laaksonen sekä niin ikään Somerolla liigaa pelannut Aapo Hakala sekä nuoret kenttäpelaajat Teemu Arponen Hyvinkäältä ja Ossi Neronen Ylöjärveltä. Pientä liikehdintää voi vielä tapahtua, mutta nyt jo kokoonpano näyttää valmiilta ykköseen ja olemme liikkeellä viime kauteen verrattuna leveämmällä materiaalilla, Vainio tähdentää.

SC Riverballilla erinomaiset olosuhteet

Joensuulainen Riverball valmistautuu neljänteen Futsal-Ykkösen kauteensa nuorentuneella ryhmällä.

-Itä-Keski Suomen kakkosen voitimme jälleen kerran suhteellisen suvereenisti. Ykkösen taso on kuitenkin aikaisemmin ollut aavistuksen liian kova, taustoittaa joukkueen päävalmentaja Maru Grönroos.

Koronatilanne on vaikeuttanut Riverballin valmistautumista erityisen paljon Venäjän rajan kiinniolon sekä armeijassa olevien harjoitusvapaiden saamisen vuoksi.

- Tuntumaa alustaan ja palloon on kuitenkin otettu tiiviillä ryhmällä jo heinäkuun alusta alkaen. Uusia pelaajia on tullut ryhmään lähes kaksi kentällistä, Grönroos valaisee.

Grönroos nostaa joukkueen tavoitteiksi futsalin teknistaktisten asioiden omaksumisen, kokonaisvaltaisen harjoittelun merkityksen ymmärtämisen sekä "hissijoukkueen" maineesta pois pääsemisen.

- Yleisesti ottaen joukkueessa on odottava tunnelma. Jokainen peli tulee olemaan iso oppimisprosessi nuorelle ja kehittyvälle joukkueelle.

Grönroosin mukaan vuoden 2020- 2021 Riverball tulee olemaan nopea, yhtenäinen sekä monipuolinen.

- Seura pyrkii toiminnallaan kehittämään koko itäsuomalaista futsalkulttuuria. Aikaisempina vuosina on nähty, että lajille on paikkansa Joensuun monipuolisessa palloilukentässä. Olosuhteet ovat erinomaiset, etenkin uuden Mehtimäkihallin valmistuessa 2021.

Teksti: Juhani Hiltunen

  • futsal