Muutokset ja tarkennukset kansalliseen jalkapallotoimintaan kaudella 2020 vahvistettu

Julkaistu

  • Jalkapallosarjat

Palloliiton hallitus kokoontui etäyhteyksien kautta torstaina 28.5. ja käsitteli muun muassa kansallista jalkapallotoimintaa kaudella 2020, futsalin kansallista kilpailutoimintaa kaudella 2020-21, Palloliiton strategiaa vuosille 2020-24, jalkapallotoiminnan käynnistymiseen 1.6. liittyviä ohjeistuksia ja linjauksia sekä koronatilanteen vaikutuksia suomalaisiin seuroihin. 

Hallitus käsitteli jalkapallon kansalliseen kilpailutoimintaan kaudella 2020 esitettyjä muutoksia koronavirustilanteen johdosta. Hallitus hyväksyi tehdyn esityksen pohjalta muutoksia niin kansallisten kuin alueellisten kilpailujen sarjajärjestelmiin, aikatauluihin kuin sääntöihinkin.

Kansallisten jalkapallosarjojen osalta perusperiaatteina sarjajärjestelmien ja aikataulujen laatimisessa on pidetty tarpeeksi väljää kalenteria, jotta sarjat saadaan pelattua määräpäivään mennessä ja sarjojen pelitapaan tehtyjä muutoksia siten, että ottelumäärä vastaa lyhentynyttä kautta ja pienempi ottelumäärä mahdollistaa myös otteluiden siirtämisen helpommin, mikäli tilanne näin vaatii.

Valtakunnallisia sarjoja pelataan kaudella 2020 päätöksen mukaan myös maajoukkuetauoilla ja joitakin kilpailuja pidennetään pelattavaksi aina 13.12.2020 saakka. Käyttöön otetaan lisäksi kilpailun keskeyttämisen varalta ns. 85 prosentin sääntö, jonka mukaan kilpailu katsotaan hyväksytysti loppuun pelatuksi, mikäli otteluista yli 85 prosenttia on saatu pelattua ennen sen keskeyttämistä. 85 prosentin sääntö koskee kaikkia sarjoja lukuun ottamatta Veikkausliigaa, jota varten on laadittu omat säännökset.

Miesten valtakunnallisissa pääsarjoissa nousut ja putoamiset on erikseen huomioitu säännöissä siltä varalta, että osa sarjoista saadaan pelattua loppuun, mutta osaa ei. Tällä saattaa olla vaikutuksia myös Veikkausliigan, Miesten Ykkösen ja Miesten Kakkosen joukkuemääriin kaudella 2021. Samoin naisten kansallisissa pääsarjoissa sekä nuorten SM-sarjoissa sääntöjä on muokattu vastaavalla tavalla.

Suomen Cupin osalta Naisten Suomen Cup pelataan suunnitellusti loppuun, välierät pelataan 1.8. ja finaali 3.10. Miesten Suomen Cupissa pelataan kolme kierrosta ennen Veikkausliigakauden alkua. Neljännes- ja puolivälierät tulee pelata määrättyinä pelipäivinä ja mikäli joku joukkue ei pysty syystä tai toisesta ottelua tuolloin pelaamaan, katsotaan ottelu luovutetuksi. Välierät tulee kuitenkin pelata eli finaaliin ei voi päästä luovutusvoitolla. Finaalin pelipäivä päätetään myöhemmin. Suomen Regions’ Cup kauden 2020 osalta päätettiin keskeyttää ja jäljellä olevia otteluita ei pelata tästä lukien. Perusteena keskeytykselle on se, että pelipäiviä kilpailulle ei kalenterista kohtuudella löydy.

Siirtoikkunoiden osalta kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on mahdollistanut niiden uudelleen asettelun ja lisäksi Palloliitto hakee FIFA:lta kolmen viikon pidennystä siirtoikkunoiden aukioloaikaan. Siirtoikkuna kaudella 2020 on Palloliiton hallituksen päätöksellä avoinna 20.7. - 16.8. tai mikäli FIFA myöntää Palloliiton hakemuksen mukaan jatkoaikaa siirtoikkunalle niin aukioloaika jatkuu 6.9. asti. Pelaajasiirtoja ja määräaikaisia siirtoja koskevat aikarajat muutetaan siirtoikkunan mukaiseksi ja määräaikaiset siirrot voivat jatkua myös 16.11. jälkeen, mikäli joukkueella on vielä virallisia otteluita pelaamatta. Lisäksi vapaa siirtoaika katsotaan alkavaksi vasta pelaajan viimeisen sarjaottelun jälkeen, mikäli sarjan pelaaminen jatkuu 16.11. tai sen jälkeen.

Tarkemmat tiedot valtakunnallisten kilpailujen osalta mukaan lukien miesten ja naisten Kunnossa Kaiken Ikää -kilpailut liitteessä >>

Alueellisten sarjojen osalta päätettiin, että sarjat tulee pelata loppuun viimeistään 15.11.2020 mennessä. Tarkemmat tiedot alueellisten sarjojen pelaamisesta, nousuista ja putoamisista sekä otteluiden asettelusta ja mahdollisista siirroista kuin myös tilapäisistä, kautta 2020 koskevista, sääntömuutoksista liitteessä >>

Hallitus hyväksyi myös futsalin kansalliset kilpailumääräykset kaudelle 2020-21. Lähtökohtana on, että futsalkausi päästämään pelaamaan normaalisti, eikä poikkeusmääräyksiä tarvita. Uutena osiona hyväksyttiin yhteisjoukkuemääräykset futsaliin ja muilta osin kilpailumääräyksiin tehtiin lähinnä pieniä täsmennyksiä. Päivitetyt futsalin kilpailumääräykset julkaistaan erikseen loppuviikolla.

Edelleen Palloliiton hallitus käsitteli ohjeistukset pääsarjaotteluiden toteuttamiseen sekä alueellisten tapahtumien toteuttamiseen koronaepidemian aikana ja hyväksyi ne esityksen mukaisina. Lisäksi todettiin, että Palloliiton kilpailutoiminto järjestää kesäkuun alkupuolella erillisiä infotapahtumia etäyhteyksin aiheesta niin valtakunnalliselta kuin alueelliselta pohjalta.

Hallitus kävi läpi myös Seuraparlamentin kevätkokouksesta 22.5. saatua palautetta työn alla olevaan vuosien 2020-24 strategiaan. Strategiaa päätettiin työstää edelleen saadun evästyksen mukaisesti siten, että se saadaan valmiiksi tulevan kuukauden aikana ja esitetään hyväksyttäväksi Seurojen kokoukselle 8.8.