PK-37 juhlii 80-vuotista taivaltaan

Julkaistu

      Iisalmelainen PK-37 viettää 80-vuotisjuhlaansa sunnuntaina 30.7. ja Palloliiton tervehdyksen juhlatilaisuuteen lähetti puheenjohtaja Pertti Alaja.

      JUHLAPUHE IISALMEN PALLO-KERHO 37:N 80-VUOTISJUHLISSA, 30.7.2017, IISALMI

      Arvoisa Mikko Aminoff, juhlivan seuran kunniapuheenjohtaja,
      Arvoisa Timo ”Tipi” Halonen, juhlivan seuran puheenjohtaja,
      Arvoisa Marja Lipponen, juhlivan seuran sihteeri ja Suomen Palloliiton liittohallituksen jäsen,
      Mina damer och herrar, Juhlayleisö
       
      Kunniakkaat 80 vuotta täyttävän Iisalmen Pallo-Kerho 37:n puheenjohtaja Timo ”Tipi” Halonen peräänkuuluttaa seuralle vauhdikkaassa 2017 kausijulkaisussa jalkapalloa duurissa iänikuisen mollivoittoisen mökötyksen sijaan. ”Haastan kaikki mukaan jalkapalloon duurisoinnuin”, Tipi lisää.
       
      Aika vekkuli toive seuran puheenjohtajalta, jolla on johdettavanaan yläsavolainen ylpeys, joka on erittäin railakkaalla tavalla harjoittanut kuningaspeliä 80 pitkää vuotta.
       
      Kun seuran vuosikymmeniin on päässyt lähemmin tutustumaan, aukeaa seurasta uskomattoman viljava ja rehevä historia erilaisine käänteineen ja hissiliikkeineen divisioonista ylös ja alas. Voimakkaat persoonat ovat sitten lopulta omilla panoksillaan muokanneet PK-37:stä iisalmelaisen mahtitekijän.
       
      Minulla on nyt suuri kunnia suomalaisen jalkapalloperheen puolesta lämpimästi onnitella 80-vuotiasta PK-37:ää uljaasta taipaleesta jalkapallon seuramaailman ihmeellisissä ja ihanissa kuvioissa ja kiittää jokaista peekoolaista suurenmoisesta panoksesta suomalaisen jalkapallon kehittämisessä ja eteenpäin viemisessä. Valitettavasti olen estynyt itse juhlasta, mutta henkeni ja sieluni ovat läsnä juhlissa joita pääasiassa vietetään itse jalkapallotyön parissa. Hyvä ystäväni, arvostettu Suomen Palloliiton Itä-Suomen piirin puheenjohtaja Pekka Hahl on luvannut lukea juhlapuheeni, mistä olen hyvin kiitollinen.
       
      Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka oli vuonna 2012 juhlistamassa PK-37:n 75-vuotiskekkereitä ja nyt toimii Kai Pahlman -lopputurnauksen suojelijana sanoo tervehdyksessään PK-37:n kausijulkaisussa seuraavaa: 
      ”Juhlaviikonloppua vietetään myös kaikkein tärkeimmän eli itse pelin parissa. Viheriöt täyttyvät Kai Pahlman -lopputurnauksen pelaajista. Turnaus on hyvä hetki jälleen nähdä, miltä lajin tulevaisuus näyttää. Se näyttää varmaan valoisalta, taidokkaalta, yritteliäältä ja kannustavalta. Se näyttää myös, että jalkapallo yhdistää suomalaisia laajasti ihan joka puolelta maatamme.”
       
      Iisalmen Pallo-Kerho 37:lle myönnetään Nuoren Suomen Sinettiseuran arvonimi vuonna 1998. Jo 1990-luvun alkupuolella PK-37 valitaan Suomen Palloliiton Itä-Suomen piirin Fair Play-seuraksi ja vuonna 1995 koko Suomen Ykkös-Fair Play-seuraksi. Näistä komeista vuosista juontaa peekoolainen tunnuslause: ”Meillä kaikki pelaa junnuissa ja vilttiketjuja ei tunneta.” 
       
      Tänään PK-37 kutsuu iisalmelaisia poikia mukaan toimintaansa peräti 11 junnujoukkueella. Rekisteröityjä pelaajia on seurassa yli 300 edustusjoukkueen pelimiehet mukaan laskien. Edustusjoukkue pelaa hyvää kautta Kakkosessa ja on tätä kirjoittaessa 11 pelin jälkeen kuudentena 14 pisteellä. 22000 asukkaan Iisalmessa jalkapallo-olosuhteet ovat mallissaan ja hyvin paljon seuran oma-aloitteisen olosuhdeaktiviteettien ansiosta, ja näin toiminta on ympärivuotista. Seura on liikuttanut kaupunkilaisia aikuisia, nuoria ja lapsia historiansa aikana todella suuren joukon.
       
      ”Siitä meidän kaikkien peekoolaisten pitää ja kannattaa olla ylpeitä”, toteaa seuran junnuvalmennuspäällikkö Mika ”Mixu” Pesonen ja jatkaa: ”Toivottavasti myös kaikki kaupunkilaiset arvostavat toimintaamme. Toiminnassamme pyörii suuri joukko vapaaehtoisia ihmisiä.” 
       
      Legendaarinen Iisalmen kaupungin liikuntatoimenjohtaja Arto Niemelä hehkuttaa PK-37:n 50-vuotisjuhlajulkaisussa urheiluseuran roolia yhteiskunnan kulmakivenä: ”Urheiluseuraa kasvattajana tulee korostaa. PK-37 on toimintansa aikana kasvattanut valtavan määrän urheilijoita, tuottanut vielä enemmän yhteiskuntaan hienosti-sijoittuneita kansalaisia ja antanut monelle meistä sopivaa vastapainoa arjen aherrukselle.”
       
      Äärettömän helppoa on ymmärtää, mitä 80 vuoden ikäinen peekolainen aate, liikunnan ja urheilun, yhteisen tekemisen aate on merkinnyt Iisalmen kaupungin ja sen lähiseutujen vireydelle ja elinvoimalle pelivuosien saatossa. PK-37 on kuin kaupungin selkäranka, jota pitkin seuran pelaajat ja seuratyöntekijät ovat kantaneet osaamisensa yhteisen kekoon sekä samalla oppineet toimimaan ja selviytymään mistä tahansa kiperästä tilanteesta yhteisin voimin ja pelisäännöin.
       
      PK-37:n edustusjoukkueen kilpailullinen menestys on ollut tosiaan aika paljon kuin ikioman iisalmelaisen vuoristoradan liikkeitä. 1970- ja 1980-luvuilla Peekoo pelasi pääasiassa  II divisioonassa. Mutta kun kuopiolainen ”valmentajavelho” Martti ”Mörkö” Räsänen laitettiin Peekoon peräsimeen, alkoivat tulivuoret syöstä jalkapallo-tulosta. Ykköseen nousu 1986, sitten takaisin Kakkoseen, ylös uudelleen 1988. Heikki Turunen hyppäsi ”Mörön” pestiin 1990 ja valloitti Ykkösessä pronssipallin, mikä on seuran kaikkien aikojen pääsarjasaavutus. Vuonna 1993 Peekoo joutui taipumaan viiden Ykkösvuoden jälkeen Kakkosdivariin Risto Hämäläisen johdolla.
       
      Kakkosta ja Kolmosta on menty siten tähän päivään. Jättiläinen nimeltä Atik Ismail valmensi edustusjoukkuetta Kakkosessa vuodet 2008 ja 2009. Hän ja nimet Veli Junnilainen, Jouni Taskinen, Pertti Roth, Marko Pesonen, Juha Partanen, Jussi Madetoja, Kari Haavisto, Mikä Lähderinne, Mika Pesonen ja Lasse Vornanen ovat taanneet laadun valmentajapenkillä Ykkösdivisioona-kahinoiden jälkeen.
       
      Mimmit eivät ole jättäneet kylmäksi Peekoo-perhettäkään. 70-luvun alusta peräti 12 vuoden ajan Pallo-Kerho pelasi mestaruussarjassa ja kuului sen ehdottomaan eliittiin. Todellisia tähtiä esiintyi Peekoon pelipaidassa. Maailman erotuomarihuipulle aktiiviuran jälkeen noussut Katriina ”Kati” Elovirta herätti jo pienenä tyttönä huomiota uskomattomalla terhakkuudellaan ja taidollaan. Pelikavereina Mimmien joukkueessa esiintyivät mm. maajoukkuetasolle kuten Katikin yltänyt Merja Savolainen, samoin Regina Karppinen, maajoukkuetasoa hänkin kuten Pirjo ”Pele” Itkonen. Matti Moilasen ja kumppanien ponnistuksista huolimatta toiminta hiipui jossain vaiheessa kuin hidastetussa elokuvassa. Mimmit ovat erittäin tärkeä osa Peekoon kunniakasta historiaa eikä siis ihme, että seurassa ajoittain kaipuu Mimmi-aikaan on olemassa.
       
      Ja sieltä Mimmi-pelaajista putkahti myös esiin vuonna 1972 muuan Marja Lipponen, joka peliuransa jälkeen palveli seuraa mitä monimuotoisimmissa tehtävissä, kunnes vuodesta 1995 hänestä leivottiin seuran sihteeri ja niin on mennyt tähän juhlapäivään asti.
       
      Marja Lipponen on ainutlaatuinen persoona, joka osaa seuratoiminnan ”raamatun-luvun” niin ”in ja out” kuin kukaan tässä maassa. Hänen seuralleen laatima seuratoiminnan käsikirja on kulttikirja alallaan. Jos Iisalmen Pallo-Kerho 37 on yksi henkilö, se on Marja Lipponen. Mutta sehän on juuri vastoin hänen ajattelutapaansa, jossa seura joukkueineen ja toimielimineen yhdessä ja yhteisöllisesti ratkoo pulmatilanteita ja luo selkeitä toimintakäytäntöjä seuran juohevaksi arjeksi. Seura on jokainen seurassa yhdessä.
       
      Marja Lipposen energiasäteet eivät vai ulotu Iisalmen sisäpiiriin vaan vaikuttavat liiton Itä-Suomen piirin hallituksessa, Suomen Palloliiton liittohallituksessa ja sen monissa toimielimissä. Marjaa kuvaavan yhteistyön kädenjäljet näkyvät mm. jokavuotisessa osallistumisessa Kokkola Cupiin ja hedelmällisessä yhteispelissä Kiuruveden Palloilijoiden kanssa. Vuosien saatossa PK-37 on toiminut ponnahduslautana seutukunnan pelaajille kivuta portaita ylöspäin ylemmille sarjatasoille ja maajoukkueisiinkin. Pyry Kärkkäinen, Ilmari Niskanen ja Mika Lähderinne ovat eloisia esimerkkejä Kiuruveden Pallo -yhteistyöstä, jossa Peekoo toimi ikään kuin muutaman vuoden välittäjänä ennen kuin Liiga aukeni heille peliareenaksi. Kuopion Palloseura on sanomattakin kiinteä kumppani pelaajien kehittymispoluilla.
       
      PK-37 perustetaan perustetaan Iisalmessa Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta 1937. Eino Puhakka valitaan ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Kokous pidetään poliisimaneesilla. Lajeiksi valitaan jalkapallo ja jääpallo. Valokuva vuodelta 1938 ottelusta KuPS- PK-37 todistaa, että jalkapallomme maalivahtikoulutuksen Isä, omakin henkilökohtainen valmentaja Thure ”Tusse” Sarnola, 25 maaottelun huippumaalivahti, on edustanut Peekoota.  Kertakaikkisen upeata saada tietää.
       
      Sotavuosien jälkeen naisten toimintatarmo sysäsi liikkeelle rekiretkiä, tansseja ja iltamia. ”Punainen käsilaukku” -näytelmä kuului iltamien suosikkiohjelmaan. Liike-elämässä Putkola ja Olvi pitivät kärkisijoja. Putkolan pamaus 14.9.1965 lienee jokaisen iisalmelaisen kollektiivisessa muistissa. Aminoffien suvun omistama Putkola Oy:n liikerakennus tuhoutui täysin pamauksessa myymälöineen varastoineen konttoreineen. Ihmishenkien menetyksiltä säästyttiin, kun oli yöaika.
       
      Putkolan pamausvuoteen päättyi yhden erittäin merkittävän jalkapallohenkilön aktiivi-Peekooaika. Tarkoitan Matti Keisaloa joka nuorena keltanokkajumppamaikkana laittaa paperinsa vetämään Iisalmen lyseoon ja valitaankin heti lyseon palvelukseen 1959. Etelän immeiseltä rohkea veto hylätä korkeassa kurssissa ollut oma peliuransa Kiffenissä ja heittäytyä yläsavolaiseen askelrytmiin. Matti Keisalon kuuden vuoden jumppamaikka-aikaa, peliuraa ja samalla valmentajuutta PK-37:n edustusjoukkueessa kuvataan seuran ihmisten toimesta käänteentekevänä, vallankumouksellisena.  
       
      Matti tuo nykyaikaiset pedagogiset menetelmät niin kouluun kuin jalkapalloharjoituksiin. Ja kuria ja keskittymistä! Kuuden viikon kesätauoilla treenataan kun ennen palauduttiin kevätkierroksen rasituksista. Peekoo-uran jälkeen Matti Keisalosta kasvaa liiton vetimiin maajoukkuevalmentaja aina alle 21-vuotiaisten joukkueeseen ja kansainvälinen auktoriteetti valmennusosaamisen alalla.
       
      Saan Matin langanpäähän, ja hän muistelee Kyösti Tuulion jämeryyttä seuraperäsimessä, viime vuonna edesmenneen Lars Aminoffin hyvän tekemisen anteliaisuutta Putkola Oy:n nokkamiehenä. Hän muistelee nousua Suomi-Sarjaan 1963 ja siihen liittyvää Sankariniemen sankaruusottelua Kuopion Eloa vastaan ja 5-1 voittoa. Kaikki hyvät muistot tulvahtavat Iisalmesta. Vuonna 1960 Matti auskultoi Helsingin Normaalilyseossa eikä ehkä aiokaan palata Iisalmeen, kun Matti Pulli vetoaa Matti Keisaloon. Pulli joka oli tullut Keisalon tilalle auskultoinnin ajaksi, ei viihdy Iisalmessa. ”Sinusta puhutaan, Sinua kaivataan”. Ja niin Matti Keisalo palaa Iisalmen sinivalkoiseen yhteisöön. Hän kytkeytyy niin voimakkaasti Iisalmeen, että toimii hetken Iisalmen Ladunkin puheenjohtajana.
       
      ”Kun hammasteknikko Aarno Koivunen muuttaa paikkakunnalle stadista, saan kiinteän kaverin arkeen ja juhlaan. Kaikki pelaaminen, valmentaminen ja muukin kaivetaan selkänahasta eli teemme talkootyötä. Jossain vaiheessa saan puhelimen käyttööni korvauksetta”, kuvailee Matti Keisalo vielä Iisalmi-aikaansa.
       
      Vuonna 2013 fanfaarit soivat. 25 vuoden uskomaton puheenjohtajataival on päättymässä. Olemukseltaan pitelemättömän yhteistyökykyinen, aina vakuuttava ja valpas, seurarakkauden ikoni Mikko Aminoff kumartaa ja väistyy. Hänelle kumarretaan.  
       
      Lähetän tilaisuuteen liiton kiitossanat: ”Ihmisenä, niin, ihmisenä olet ihminen, jolla on jättimäinen sydän jalkapallolle, seuralle ja seuran toimijoille. Olet aina ollut pelin palvelija sen korkeimmassa potenssissa.”.
       
      Marja Lipponen lisää: ”Mikko antaa jokaiselle mahdollisuuden tehdä, keskustelee avoimesti ja kunnioittaa jokaisen mielipidettä.  Hän ei ole koskaan jättänyt ketään pulaan”.
       
      Mikon tilalle nousee Tapio Leskinen ja 2016 syyskokouksessa Timo Halonen. Mikko Aminoff kutsutaan PK-37:n kunniapuheenjohtajaksi.
       
      Iisalmen Pallo-Kerho 37:ää on myötäsyntyisesti siunannut hyvä rouva- ja herraonni. Tämä yhdistyneenä kolmeen peekoolaiseen kivijalkaan, seura on saanut elää rikkaan ja rakkaan 80 vuoden elinjakson.  
       
      Kolme kivijalkaa ovat kuin kiveen hakatut: a) Yhteisöllisyys b) Taitoharjoittelu ja kannustus omaehtoiseen harjoitteluun eli tekeminen arjessa c) Seura on kasvattajaseura ennen kaikkea muuta.
       
      Kivijalat ovat vahvat. Hienosti tänä kesänä pelanneen Kuopion Palloseuran keltamustissa esiintyneet Saku Savolainen, Jiri Nissinen ja Ilmari Niskanen kertovat kivijalkastrategian onnistumisesta.
       
      Kaikki näyttää taas lupaavalta, kun huomista ajatellaan.
       
      Vielä lämmin 80-vuotisonnitteluni Teille kaikille peekoolaille suomalaisen jalkapallon perheyhteisöltä. 
       
      Hyvää Reissua eteenpäin tuleville vuosille! 
       
      PERTTI ALAJA
      Suomen Palloliitto
      Puheenjohtaja
       
      • Palloliitto