Ranska tyly emäntä Helmareille Tournoi de Francen avausottelussa

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Helmarit avasi pelinsä neljän maan turnauksessa ottelulla emäntämaa Ranskaa vastaan Le Havressa.

Suomen kokoonpanossa nähtiin muutamia muutoksia syksyn MM-karsintaotteluihin verrattuna. Heidi Kollanen, Jutta Rantala ja Jenny Danielsson saivat näyttöpaikan avauskokoonpanossa. Elli Pikkujämsä aloitti Anna Westerlundin toppariparina Natalia Kuikan ollessa pois kokoonpanosta. Myös Adelina Engman ja Emmi Alanen puuttuivat otteluryhmästä.

Westerlund teki Stade Océanella suomalaista jalkapallohistoriaa – Åland Unitedin puolustajasta tuli kaikkien aikojen eniten A-maaotteluita pelannut suomalainen. Ottelu oli Westerlundille 138:s ja samalla hän ohitti A-maajoukkueessa 137 ottelua pelanneen Jari Litmasen.

Suomi aloitti ottelun terävästi. Emma Koivisto haastoi vasemmalla hienosti ja pelasi alaviistoon Rantalalle, jonka veto blokattiin. Kotijoukkue sai peliä hiljalleen haltuunsa, mutta Suomen puolustus selvitti vielä Ranskan keskitykset ja kulmapotkut.

Melvine Malard haastoi Suomen puolustusta vaarallisesti 10 minuutin kohdalla. Suomen kapteeni Tinja-Riikka Korpela kuitenkin pysäytti Malardin syötön maalin edustalle. Ranskan keskitykset tuottivat tulosta, kun kellossa oli 13 minuuttia. Sandy Baltimore lähetti maalille kovan keskityksen, jonka Westerlund yritti purkaa. Topparin pusku suuntautui Suomen epäonneksi omaan maaliin, ja Ranska siirtyi aikaiseen johtoon.

Vain viisi minuuttia tästä ja Ranska iski jälleen. Malard jäi vapaaksi kulmapotkussa ja puski pallon Korpelan ohi. Suomella oli vaikeuksia saada omaa pallollista peliään toimimaan kotijoukkueen vyörytyksen alla. Ria Ölingin pitkä tempokuljetus päättyi Ranskan puolustuksen katkoon 25 minuutin kohdalla, kun Öling yritti vapauttaa Linda Sällströmin läpiajoon.

Ranskan oli äärimmäisen tehokas erikoistilanteissa. Kotijoukkueen kapteeni Wendie Renard pääsi puskemaan pallon vapaasti verkkoon kulmapotkusta 34 minuutin kohdalla. Ranskan painostus jatkui taukovihellykseen saakka, mutta lisämaaleja ei ensimmäisellä jaksolla enää nähty.

Suomi aloitti toisen jakson paremmin ja pääsi rakentamaan rakentamaan pidempiä hyökkäyksiä. Rantala oli vapauttaa Ölingin maalipaikkaan 53 minuutin kohdalla, mutta Ranskan puolustus onnistui katkaisemaan tilanteen viime hetkellä. Helmareiden hyvästä vaiheesta huolimatta Ranska onnistui maalinteossa neljännen kerran 58 minuutin kohdalla. Marie-Antoinette Katoto pääsi Korpelan syötön väliin ja Grace Geyorolla oli helppo työ pistää pallo maaliin.

Molemmat joukkueet tekivät useita vaihtoja toisen puoliajan edetessä ja ottelun tempo laski hieman. Öling riisti pallon rangaistusalueella, kun kellossa oli 68 minuuttia, mutta keskikenttäpelaajan laukaus painui ohi Ranskan maalin. 

Clara Mateo karkasi Suomen puolustukselta 70 minuutin jälkeen. Mateon laukaus pysähtyi Helmareiden onneksi Korpelan maalin tolppaan. Seuraavaksi Korpela torjui Malardin laukauksen ja pian tämän jälkeen Ouleymata Sarrin läheltä tulleen puskurityksen.

Suomi pääsi hyvään vastahyökkäykseen Sanni Franssin johdolla kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta Sällströmin laukaus oli helppo torjuttava Solene Durandille. Helmarit pääsi yrittämään maalintekoa vielä  kulmapotkuista ennen täyttä aikaa. Ranskan puolustus kuitenkin hoiti tilanteet varmasti.

Ranska osui vielä kerran, kun kellossa oli 89 minuuttia. Renard oli kulmapotkussa jälleen Suomen puolustusta vahvempi ja kasvatti kotijoukkueen johdon jo viiteen maaliin. Juliette Kempillä oli mahdollisuus kavennusmaaliin lisäajalla, mutta Durand selvitti tilanteen maaliviivalta. Ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen vakuuttavaan voittoon.

Helmareiden pelit Tournoi de Francessa jatkuvat lauantaina 19.2. Suomen aikaa kello 19.00. Silloin vastaan Le Havressa asettuu hallitseva Euroopan mestari Hollanti. Ottelu on katsottavissa suorana Yle Areenassa.

Ranska-Suomi 5-0 (3-0)
13' Anna Westerlund (oma maali) 1-0
18' Melvine Malard 2-0
34' Wendie Renard 3-0
58' Grace Geyoro 4-0
89' Wendie Renard 5-0

Suomi
23 Tinja-Riikka Korpela (C)
5 Emma Koivisto
2 Elli Pikkujämsä 90' Eva Nyström
16 Anna Westerlund
3 Tuija Hyyrynen
19 Heidi Kollanen 46' Sanni Franssi
20 Eveliina Summanen 77' Olga Ahtinen
4 Ria Öling
22 Jutta Rantala 62' Juliette Kemppi
13 Jenny Danielsson 62' Amanda Rantanen
18 Linda Sällström 90' Vilma Koivisto

  • Helmarit