SJK Akatemia haastaa edustusjoukkueen – ”Meillä on niin lupaavia pelaajia, että koko jengi kannattaa laittaa seurantaan”

Julkaistu

  • Jalkapallosarjat

Suomen Cupin neljännesvälierien loput joukkueet ratkeavat vielä tänään (4.3.) torstai-iltana, ja neljännesvälierien otteluparit arvotaan perjantaina. Jo ennen arvontaa selvää on se, että Kakkosen Cupin kautta itsensä jatkoon pelannut SJK Akatemia tulee neljännesvälierissä haastamaan seuran edustusjoukkueen, sillä farmijoukkuesopimuksen takia joukkueet asetellaan automaattisesti vastakkain.

Multialta maajoukkuepaitaan

Kaarlo Rintamäki (18) on kotoisin pieneltä reilun 1500 asukkaan Multian kylältä Jyväskylän läheltä. JJK:ssa lapsuutensa pelannut puolustaja lähti kuitenkin jo vuonna 2018 pelaamaan SJK Akatemiaan. Nuoren miehen tien Seinäjoelle vei kaksi asiaa; opiskelu ja SJK Akatemian hyvät puitteet nuorille pelaajille.

– Olosuhteet ja valmennuksen taso ovat todella hyvät. Meidän valmentajamme valmentavat työkseen, joten he voivat keskittyä täysillä valmennukseen. Meille hoidetaan ruuat ja joillekin asuntokin, joten pääsemme elämään lähes ammattilaiselämää. Lisäksi täällä minun on helpompi yhdistää koulunkäynti ja jalkapallo, Seinäjoen kauppiksessa opiskeleva Rintamäki kertoo.

Päätös Seinäjoelle lähtemisestä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Rintamäki on nauttinut SJK Akatemiassa suurta luottoa ja vastuuta on tullut reilusti. Lisäksi nuori pelaaja on noussut oman ikäluokkansa maajoukkueeseen. Juuri muutama päivä sitten maajoukkueleiriltä palannut Rintamäki kertoo hieman haikeana, että seuraavan kerran maajoukkuepaidan pääsee pukemaan mahdollisesti vasta U21-maajoukkueessa.

– Saimme juuri kuulla, että ikäluokkamme EM-karsinnat on peruttu. Harjoitusottelut EIF:iä ja FC Interiä vastaan jäivät siis viimeisiksi sillä porukalla, Rintamäki harmittelee.

Vaikka maajoukkuevelvollisuudet saavat nyt hetkeksi jäädä, uusia näytönpaikkoja on edessä. Yksi niistä on tuleva Suomen Cupin neljännesvälieräottelu. SJK Akatemia pääsi Suomen Cupiin mukaan hyvin sujuneen Kakkosen Cupin kautta. Rintamäki onkin varsin tyytyväinen siihen, miten talvikausi on Akatemiassa sujunut.

– Meillä on tosi hyvä ja lupaava joukkue, ja se on näkynyt myös tuloksissa. Meidän keskikenttämme on varmaan koko Kakkosen paras. Vaikka Cupissa pari ottelua meni rankkareille, olisimme hyvin voineet nekin voittaa parilla kolmella maalilla, Rintamäki hehkuttaa.
 

Erityinen mahdollisuus näyttää kykynsä

SJK Akatemialla on edessään erikoinen ottelu, sillä Suomen Cupin neljännesvälierässä vastaan asettuu SJK:n oma edustusjoukkue. Rintamäen mielestä tuntuu hieman oudolta lähteä kohtaamaan edustusjoukkuetta kilpailullisessa ottelussa, sillä hän on itse harjoitellut edustusjoukkueen kanssa melko paljon.

– Tuntuu erikoiselta lähteä pelaamaan edustusjoukkuetta vastaan, kun tuntee ihan kaikki vastustajan pelaajat. Siinä joutuu ehkä vähän hakemaan sitä fiilistä, ettei tule sellainen olo, että kyse on harjoitusottelusta. Se ei välttämättä automaattisesti tunnu niin isolta ottelulta, mitä se oikeasti on.

Samaan aikaan Akatemian pelaajat tiedostavat, että kyseessä on nuorille pelaajille upea näytön paikka.

– Nyt kun viikolla olemme valmistautuneet otteluun, niin valmentajakin on korostanut, että nyt on aika näyttää. Nyt on todella hyvä mahdollisuus näyttää mitä osaa. Nyt jos pelaa hyvin on mahdollisuus päästä mukaan edustusjoukkueen rinkiin ihan kokonaan. On tämä aika hieno mahdollisuus näyttää, Rintamäki kertoo.

Henkilökohtaisella tasolla puolustaja ei halua ottaa ottelusta liikaa paineita. Hän tietää, että parhaat mahdollisuudet näyttää kyntensä saa rennolla pelaamisella. Rintamäki kuitenkin myöntää, että haaveena ja tulevaisuuden tavoitteena hänellä on nimenomaan SJK:n edustusjoukkueessa pelaaminen.

– Olen niin kasvanut tähän Seinäjokeen ja SJK:hon, että olisi hienoa pelata täällä Veikkausliigaa stadikalla SJK:n paidassa. En kuitenkaan kiirehdi Veikkausliigaan, vaan haluan nyt pelata Akatemiassa ja saada paljon minuutteja. En halua lähteä kiireellä minnekään istumaan penkille. Haluan myös aikanaan olla Veikkausliigassa kovatasoinen pelaaja, ennen kuin suunnittelen ulkomaille lähtemistä, Rintamäki luonnehtii kypsästi tulevaisuuden suunnitelmiaan.

 
Nuoruuden innolla edustusjoukkuetta vastaan

SJK Akatemia lähtee neljännesvälieräotteluun selvänä altavastaajana, mutta tilanne olisi ollut sama myös mitä tahansa muuta Veikkausliigan joukkuetta vastaan. Rintamäki on tästä huolimatta varsin innostunut tulevasta ottelusta.

– Onhan se aika hauskaa päästä pelaamaan edaria vastaan. Eihän meillä tässä ottelussa oikein ole mitään hävittävää, kun tottakai edarin pitäisi ottelu voittaa. Toivottavasti päästäisiin vähän yllättämään heitä, Rintamäki naureskelee.

Vaikka SJK:lla ja SJK Akatemialla on farmisopimus, joukkueiden pelitavat ovat silti toisistaan melko poikkeavat. Akatemia ei saa siis juuri apuja SJK:n pelitavan tuntemisesta, mutta Rintamäki uskoo silti, että yllätys on aidosti mahdollinen.

– Varmasti meidän parhaita aseitamme tulee olemaan nuoruuden into ja kova näyttämisen halu. Pelataan omaa peliä niin kuin osataan. Jos saisimme otteluun hyvän alun ja pääsisimme heti iskemään, niin ei sitä tiedä mitä tapahtuu!

SJK:n edustusjoukkueen valmennuksen kannattaakin olla erityisen tarkkana, etteivät Akatemian nuoret lupaukset pääse yllättämään. Rintamäen mielestä edustusjoukkueen valmennuksen kannattaa muutenkin seurata silmä kovana Akatemian otteita, sillä joukkue kuhisee nuoria tulevaisuuden lupauksia.

– Meidän koko joukkuettamme kannattaa seurata tarkasti. Meillä on niin lupaavia pelaajia, että koko jengi kannattaa laittaa seurantaan, Rintamäki päättää.