"Tavoite on tietysti tuoda pytty Akaaseen" - Akaa Futsal ei laske rimaa

Julkaistu

  • Futsal

(Korjattu: Futsal-Liigan avausottelu KaDy – Riemu pelataan la 28.9. klo 13.30 eikä klo 17.00.)

Miesten Futsal-Liiga 2019–2020 käynnistyy syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Jyväskyläläisjoukkueet ottavat varaslähdön: hallitseva mestari Kampuksen Dynamo ja liigaan palannut Liikunnan Riemu aloittavat kautensa Jyväskylän jäähallissa lauantaina 28.9. klo 13.30. Muiden joukkueiden syksy alkaa sunnuntaina.

Mestaruudesta kamppailevat tällä kaudella (viime kauden runkosarjasijoitusten järjestyksessä) KaDy, Akaa Futsal (aiemmin Leijona Futsal), Golden Futsal Team (Espoo), Sievi FS, Someron Voima, Ilves FS (Tampere), Joutsan Seudun Pallo, Mad Max (Valkeakoski), Peli-Pojat-70 (Tampere), FC Kemi sekä nousijajoukkueet Tornion Palloveikot ja Riemu.

Palloliiton futsal-sivusto Futsal.fi julkaisee ennen kauden alkua seurakohtaiset kausiennakot, joissa esitellään jokainen joukkue uusimpine kuulumisineen. Ensimmäisenä vuorossa on kahdella viimeisimmällä kaudella hopeaa pokannut Akaa Futsal.

Futsal-Liigan kausiennakko 2019–2020
Osa 1: Akaa Futsal

Akaa Futsal on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa Suomi-futsalin suurseurana. Määrätietoinen työ on vienyt liigaan vuonna 2012 nousseen seuran ensin varmaksi pudotuspelijoukkueeksi, sitten kärkiseurojen haastajaksi ja kolminkertaiseksi SM-mitalistiksi (pronssi 2017, hopea 2018 ja 2019). Joukkue kantoi leijonalogoa jo emoseurassaan Kylmäkosken Veikoissa, mutta vuonna 2014 nimi muuttui Leijonaksi, joka päivitettiin kesällä 2019 Akaa Futsaliksi.

Akaa Futsal on vahvasti Leijonan näköinen ryhmä: serbialaisen pelaaja-valmentaja Jovan Stankovićin rinnalla ovat edelleen muun muassa kapteeni Jussi Nyström, seuraikoni joka toimii myös seuran toiminnanjohtajana, kokenut maalivahti Juho Laine, Serbian maajoukkueessakin meritoitunut Dušan Milojević ja Suomen parhaisiin pivotpelaajiin laskettava Petri Grönholm. Samat nimet tiputtivat keväällä 2018 välierissä hallitsevan mestarin Sievin ja laittoivat pakkovoiton edessä kapuloita Kampuksen Dynamon rattaisiin tämän vieraana Jyväskylässä saman vuoden finaaleissa.

Dušan Milojević ohittaa Sievin Jarmo Junnon. Kuva: Iida Lesell

Jos akaalaisten ensimmäiseen finaalipaikkaan johtanut kausi oli menestys, seuraava vuosi näytti vielä paremmalta. Pirkanmaalta löytyi maajoukkuetason pelaajia, Juhana Jyrkiäinen Ilveksestä ja Kasper Kangas PJK:sta. Vaikuttava 19 voiton putki vuodenvaihteen jälkeen johti siihen, että Leijonaa alettiin pitää mestarisuosikkina, etenkin kun sarjakärki KaDyn kone alkoi samaan aikaan yskähdellä. Pudotuspeleissä akaalaiset pudottivat ensin JoSePan ja sitten GFT:n suoraan kolmessa ottelussa. Finaalisarjassa vastassa oli edellisvuoden toisintona KaDy. Kaksi ensimmäistä peliä ratkesi jyväskyläläisten eduksi vasta jatko-otteluissa, ja kolmaskin oli pitkään hyvin tasainen, mutta Leijona taipui tällä kertaa ennen 40 minuutin summeria.

Seuratyö ei ole taantunut mestaruusjahdin vuosina. Ennen kauden alkua joukkueesta poistui muutama runkopelaaja, mm. maajoukkuepelaajat Mika Jussila ja Miikka Hurme, mutta Akaa on pystynyt houkuttelemaan lähtijöiden tilalle kokeneita ja mestaruuksia pokanneita pelaajia: Ilveksestä siirtyi Italiassa ammattilaiskokemusta kerryttänyt brassi Rafael Giorgio ja kokenut Tomi Lahtinen, KaDysta Mikko Takala ja PP-70-kasvatti Tero Intala, joka rokotti vanhaa seuraansa heti elokuun Supercup-finaalissa, jossa Akaa voitti KaDyn lukemin 3–6.

Jovan Stanković  pallossa. Kuva: Tuukka Nyström

Pelaaja-valmentaja Jovan Stanković tuntee Suomen-kausiensa jälkeen liigan ja vastustajansa:

”Pelillisesti kaudesta tulee todella mielenkiintoinen, kun seurat Suomessa panostavat toimintaan jatkuvasti enemmän ja enemmän. Liigan taso kasvaa, ja sen pitääkin kasvaa. Ilmaisia pisteitä ei ole jaossa yhtään.”

Akaa Futsal on parantanut juoksuaan kausi kaudelta, ja suunta on selvä:

”Koko seuran ja minunkin tavoitteeni on kausi kaudelta aina parantaa jokaisella osa-alueella. Tässä on onnistuttu viime vuosina, ja rima on jo korkealla. Vain kovalla työllä voimme taas parantaa, mutta joukkue on siihen valmis. Meillä on kunnianhimoinen, voitontahtoinen ja motivoitunut joukkue.”

”Uudet pelaajamme ovat harjoituksissa jo osoittaneet, että ovat valmiita ottamaan ison roolin joukkueesta. Olen varma, että he auttavat osaltaan meitä ottamaan askeleita eteenpäin joukkueena ja seurana.”

Jussi Nyström laukoo KaDya vastaan. Kuva: Tuukka Nyström

Kapteeni Jussi Nyströmin tuntuma on hyvä:

”Hyvillä mielin mennään kohti kautta. Joukkueemme on hiukan uudistunut, mutta uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan joukkueeseen. Kesäkaudella on tänä vuonna tapahtunut paljon pelaajaliikennettä koko liigan osalta, ja odotankin innolla uudistuneiden joukkueiden kohtaamista.”

”Tavoitteemme on pelata vahva runkosarja ja sen jälkeen tietysti tuoda pytty Akaaseen. Joukkueessa on paljon kokemusta, ja tiedämme että ajatukset eivät saa lähteä harhailemaan. Peli kerrallaan lähdetään rakentamaan meidän palapeliä ja täysillä täytyy pelata heti alusta lähtien.

Akaa Futsal

Perustettu: 2014 (KylVe:n futsaledustus vuodesta 1998)
Aiempia liigakausia: 7
Parhaat saavutukset: kaksi SM-hopeaa (2017–18, 2018–19), SM-pronssia (2016–17)
Kauden 2018–19 sijoitus: 2.
Päävalmentaja: Jovan Stanković (SRB)
Kotihalli: Toijalan Monitoimihalli

Kotisivut: www.akaafutsal.fi
Facebook
Twitter
Instagram

Akaa Futsalin sopimuspelaajat 23.9.2019

#1 Kasper Kangas (mv)
#2 Valtteri Wähä-Verkkomäki
#4 Dušan Milojević
#7 Jussi Nyström
#8 Tomi Lahtinen
#10 Rafael Giorgio
#11 Jovan Stanković
#13 Mikko Takala
#14 Juhana Jyrkiäinen
#16 Timi Litmanen
#17 Tero Intala
#19 Aleksi Pirttijoki
#20 Tatu Ahonen
#21 Petri Grönholm
#23 Juho Laine (mv)
Mikko Ananin (mv)

Saapuneet pelaajat:
Mikko Ananin (Mad Max), Rafa Giorgio (Ilves FS), Tero Intala (KaDy), Tomi Lahtinen (Ilves FS), Mikko Takala (KaDy)

Lähteneet pelaajat:
Yasar Elbeller (Mad Max), Miikka Hurme (PS Villa), Mika Jussila (Mad Max), Petri Jouppi (Ilves FS), Jirka Järvi (lopettanut)

  • Akaa Futsal
  • Leijona
  • Futsal-Liiga