Teemu Pukki: ”Aiemmin ei osannut ja uskaltanut unelmoida, että se olisi ikinä edes mahdollista itselleni”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Huuhkajat kokoontuivat maanantaina Roomassa, jossa joukkue valmistautuu lauantain Bosnia ja Hertsegovina -vierasotteluun.

Osa Huuhkajien joukkueesta, taustaryhmä mukaan lukien, lensi aikaisin maanantaiaamuna Finnairin reittilennolla Helsingistä Roomaan. Mukana lennolla oli myös Norwichin hyökkääjä Teemu Pukki, joka pääsi hotellille saapumisen jälkeen tapaamaan muut Huuhkajien pelaajat vajaan kuukauden tauon jälkeen.

- Todella hyvät fiilikset olla taas jätkien kanssa täällä ja kaksi todella tärkeää peliä edessä, niin en malta odottaa, että pelit jo tulisivat, Pukki sanoo.

Isot ottelut edessä

MM-karsinnat huipentuvat seuraavan viikon aikana, kun Huuhkajat kohtaa ensin lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan Zenicassa ja tiistaina vuorossa hallitsevan maailmanmestari Ranskan kohtaaminen Helsingin Olympiastadionilla.

Otteluihin lähdettäessä Suomi on D-lohkossa kahdeksalla pisteellä kolmantena. Edellä ovat 12 pistettä kerännyt Ranska ja 9 pisteessä oleva Ukraina. Takana puolestaan vaanii lauantaina vastaan asettuva Bosnia ja Hertsegovina, jolla on kasassa seitsemän pistettä.

Panokset karsintojen viimeisissä otteluissa ovat tapissa, sillä suoraan MM-karsintoihin etenevän lohkovoittajan lisäksi myös lohkossa toiseksi sijoittuneen joukkueen pelit jatkuvat jatkokarsintojen muodossa.

- Totta kai haluamme vähintään sen lohkon kakkospaikan hakea. Ranska vaikuttaa jo suhteellisen selvätä lohkovoittajalta, mutta niihin jatkokarsintapeleihin on kova halu koko joukkueella. Se vaatii hyviä tuloksia, käytännössä Bosnia, ei nyt ole pakko voittaa, mutta lähellä pakkovoittoa ja sen lisäksi myös Ranskalta pitäisi saada pisteitä, jos haluamme varmistaa sen kakkospaikan, Pukki toteaa.

- Todella tiukat ja kovat ottelut tiedossa, mutta kyllä me lähdemme siitä, että tavoitteena on sen kakkospaikan hakeminen, Norwich-kärki jatkaa.

KUNINGAS JÄI TAAKSE

Huuhkajat pelasivat edellisen kerran 12. lokakuuta, kun D-lohkon jumboksi jämähtänyt Kazakstan kaatui Nur-Sultanissa lukemin 0–2. Molemmista Suomen maaleista vastasi Pukki, joka teki samalla upeaa suomalaista jalkapallohistoriaa.

Kun kotkalaislähtöinen hyökkääjä niittasi Urho Nissilän laukauksen paluupallon Kazakstanin verkon perukoille ottelun 48. minuutilla, nousi hän Huuhkajien kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi ohi Jari Litmasen. Pukilla on nyt kasassa 33 maalia 98 A-maaottelussa.

- Todella suuri kunnia saada se ykköspaikka itselleni. Ja vielä ”Litiltä”, joka on suurin suomalainen futissankari. Se on iso juttu ja varsinkin se, miten nämä viimeiset vuoden maajoukkueessa ovat menneet. Joskus silloin aiemmin ei osannut ja uskaltanut unelmoida, että se olisi ikinä edes mahdollista itselleni, Pukki iloitsee.

Pukin 33 maaottelumaalista kahdeksan syntyi ensimmäisen 49 ottelun aikana, kun taas seuraavat 49 ottelua ovat tuottaneet upeat 25 maalia.

- Nyt viime vuosina on tullut paljon tehoja ja toivottavasti pystyn jatkamaan maalintekoa vielä tästä ja tehdä sitä eroa hieman isommaksi, että nuorilla lupaavilla hyökkääjänaluilla on vähän isompi tehtävä joskus sitten ohittaa minut, Pukki virnistää.

Nykyisistä aktiivipelaajista lähimpänä Pukin maalimäärää on 11 A-maaottelumaalia tehnyt Joel Pohjanpalo.

Huuhkajien pelaajat heittivät Pukin ilmaan ennätyksen tuoneen Kazakstan-ottelun jälkeen (Kuva: Jyri Sulander)

 

Norwichin haasteet

Pukki siirtyi heinäkuussa 2018 ilmaisella siirrolla Norwichiin tanskalaisesta Brodby IF:stä. Tuon jälkeen 31-vuotias hyökkääjä on pelannut kanarianlintujen riveissä 138 ottelua, joissa hän on viimeistellyt peräti 70 maalia.

Kaksi valioliiganousua kotkalaistähtensä kanssa kokenut Norwich on kuitenkin ollut kuluvalla kaudella suurissa vaikeuksissa. 11 ottelun jälkeen joukkueella on kasassa yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kahdeksan tappiota, maalieron ollessa surullinen 5–26.

Lauantaina joukkue nappasi kuitenkin helpottavan avausvoittonsa Valioliigassa, kun Marcus Forssin edustama Brentford kaatui vieraskentällä lukemin 1–2. Kauden kolmannen osumansa iskenyt Pukki viimeisteli ottelun voittomaalin pilkulta avausjaksolla.

- Kausi on ollut vaikea. Oli aika paljon iloisia jätkiä pukukopissa pelin jälkeen, kun voitto vihdoinkin saatiin. Sen eteen on taisteltu paljon ja nyt pitää tavallaan aloittaa kausi alusta. Tässä on vielä monta peliä jäljellä ja vielä on kaikki mahdollisuudet säilyä sarjassa, Pukki sanoo luottavaisena.

Helpottavan voiton tuoma ilo vaihtui lauantaina kuitenkin pian surullisiin tunnelmiin, kun pian ottelun jälkeen seura tiedotti erottaneensa joukkuetta heinäkuusta 2017 luotsanneen Daniel Farken.

- Totta kai oli surullinen fiilis. Varmasti voisi sanoa, että olen pelannut urani parasta jalkapalloa Daniel Farken alaisuudessa ja meillä on ollut hienoja kokemuksia Norwich-urani aikana. Olen nauttinut todella paljon hänen alaisuudessaan pelaamisesta. Mutta totta kai tällaiset asiat kuuluvat urheiluun ja nyt pitää vaan, sitten kun uusi valmentaja selviää ja menen takaisin sinne, niin asennoitua täysillä pelaamaan hänelle.

Farken alaisuudessa huikealla tavalla säkenöinyt Pukki jakaa kiitosta saksalaisluotsille, mutta pitää silti katseen tiukasti tulevaisuudessa.

- Totta kai olen kiitollinen Daniel Farkelle näistä vajaasta 3,5 vuodesta, mitä hänen alaisuudessaan olin ja toivotan kaikkea hyvää tulevaisuuteen. Mutta nyt sitten uusi tarina alkaa siellä Norwichissa ja toivottavasti saamme pelin rullaamaan sillä tavalla, että tavoitteet tältä kaudelta saadaan hoidettua, Pukki päättää.

Huuhkajat jatkavat MM-karsintoja lauantaina vierasottelulla Zenicassa. Karsintaurakka huipentuu tulevana tiistaina (16.11.), kun hallitseva maailmanmestari Ranska saapuu vieraaksi Helsingin Olympiastadionille. Liput Ranska-otteluun voit hankkia TÄSTÄ >>

  • Huuhkajat