Tinja-Riikka Korpela toteuttaa unelmansa Evertonissa

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Helmareiden pitkäaikainen maalivahti Tinja-Riikka Korpela, 33, yllätti nopealla siirrolla norjalaisesta Vålerengasta Englannin pääsarjassa pelaavaan Evertoniin. Everton on kahtena viime kaudella sijoittunut Englannin Superliigassa toiseksi viimeiseksi, mutta joukkue pyrkii kääntämään kelkkansa ja nousemaan sarjataulukossa lähemmäksi kärkeä.

Korpela kertoo päätöksen olleen nopea, mutta selkeä.

- Juttelin muutaman henkilön kanssa ja he kaikki olivat sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa lähteä. Itsekin mietin, että ei tässä enää nuoremmaksi tule. Ei voi enää ajatella, että joskus sitten tulee vielä uusi mahdollisuus, Korpela naurahtaa.

Englannissa pelaaminen on ollut yksi Korpelan haaveista, jonka hän nyt pääsee toteuttamaan.

- Onhan se jalkapallon synnyinmaa. Olen seurannut englantilaista futista pitkään. Se on ehdottomasti yksi liigoista, jossa olen haaveillut pelaavani.

Kuten muuallakin Englannissa, myös Evertonissa on panostettu joukkueen olosuhteisiin viime vuosien aikana. Superliiga on Korpelan mukaan kovassa nosteessa, eikä Englannissa kesällä 2021 pelattavat EM-kisat sitä ainakaan vähennä.

Korpela liittyy Evertonin vahvuuteen jo ensi viikolla. Hän liittyy maalivahtirinkiin nuorten maalivahtien Kirstie Levellin, 22, ja Becky Flahertyn, 21, seuraksi. Korpela tuo maalivahtiosastolle arvokasta kokemusta.

- Everton tarvitsi kokeneen maalivahdin. Tarkoitus on ottaa isoa roolia saman tien ja samalla tsempata nuorempia uralla eteenpäin: näyttää, mitä se vaatii, että voi pelata pitkän ja menestyksekkään uran, Korpela kertoo.

EM-kisapaikka tavoitteena

Vaikka yksi unelma Englannissa pelaamisesta toteutumaan, ei Korpelan takki ole vielä tyhjä. Syksyllä alkavat EM-karsinnat, ja tavoite on selkeä: Korpela haluaa pelata Helmarit kisoihin.

- Totta kai haluan Helmareiden kanssa menestystä. Kova hinku on päästä EM-kisoihin, kun viime kisat jäivät välistä. Olemme saaneet hyviä leirejä ja harjoituspelejä kevään aikana, ja nyt olemme valmiina, kun syyskuussa aletaan pelaamaan pisteistä.

Helmarit taistelee kisapaikasta samassa lohkossa muun muassa Skotlannin ja Portugalin kanssa, jotka ainakin ennakolta ovat kovimmat haastajat kilpailussa lopputurnaukseen pääsystä.

- Skotlanti ja Portugali ovat kovia maita, mutta ei mahdottomia. Kotona pitää voittaa ja vieraissa myös ottaa pisteitä. Ne ovat niitä pelejä, joissa täytyy pystyä venymään: ei riitä pelkkä perustaso. Yksittäisten pelaajien on otettava roolia, sekä hyökkäys- että puolustuspäässä, ja ratkaista voitot meille, Korpela peräänkuuluttaa.

- Lisäksi pelaajien on pysyttävä terveinä. Suomella ei kuitenkaan ole niin laajaa rinkiä, että olisi varaa avainpelaajien loukkaantumisiin. Toivottavasti kaikki saavat myös seurajoukkueissaan vastuuta ja peliaikaa, se on tärkeää maajoukkuetta ajatellen.

Oulusta Suomen mestariksi

Korpelan jalkapalloura sai alkunsa hänen ollessaan kuusivuotias Oulun Luistinseurassa. OLS:aa Korpela edusti 18-vuotiaaksi asti, kunnes SC Raision silloinen päävalmentaja Marko Saloranta halusi hänet joukkueeseensa.

- ”Make” soitteli, että tarvittaisiin maalivahtia Raisioon. Lähdin sinne kesken lukion. Kävin Turussa urheilulukion loppuun ja pelasin Raisiossa lopulta vuoden verran.

Korpela seurasi Salorannan perässä pääkaupunkiseudulle Espooseen Hongan riveihin, jossa hän vietti neljä menestyksekästä vuotta. Joukkue voitti Suomen mestaruuden kolmesti ja cupin kerran. Samoihin aikoihin Korpela nousi maajoukkueeseen.

- Ensimmäinen Suomen mestaruus Hongassa vuonna 2006 oli älyttömän iso juttu. Silloin tuntui, että se on suurinta, mitä ikinä voi saavuttaa. Muistan sen aina.

Viiden vuoden ajan Korpelaa valmentanut Saloranta on hänelle yksi merkittävistä henkilöistä uran varrella.

- Hän on todella hyvä valmentaja. Päävalmentajaksi hän tiesi yllättävän paljon maalivahdin pelaamisesta. Sain sekä fyysisellä että henkisellä puolella paljon oppia Makelta.

- Vuodet parikymppisen ikäisenä olivat todella tärkeitä minulle. Se oli sellaista aikaa, etten vielä tiennyt panostaako täysillä urheiluun vai ei. Silloin se lopulta iskostui, että tämä on se juttu mitä haluan tehdä ja halusin katsoa kortin loppuun asti.

Konkurssista kaksinkertaiseksi Saksan mestariksi

23-vuotiaana Korpela lähti valloittamaan Eurooppaa. Ensimmäinen pysäkki oli Norjassa, jossa mestaruus tuli Lillestrømin riveissä.

- Lillestrømissä pääsin legendaarisen Bente Nordbyn, Norjan naisten entisen maalivahdin valmennukseen. Silloin minua alettiin hioa ihan huippuun asti. Sen jälkeen olinkin sitten valmis siirtymään Ruotsiin ja Saksaan.

Ruotsalaisen Tyresö FF:n Korpela torjui Mestarien liigan finaaliin asti. Tyresössä asiat eivät kuitenkaan menneet täysin suunnitellulla tavalla.

- Tein sinne kahden vuoden sopimuksen, joka lopulta olikin vain puoli vuotta, kun seura meni konkurssiin. Pelasimme Mestarien liigan finaalissa 2014, ja samaan aikaan emme saaneet palkkoja. Se oli aika erikoista aikaa.

Tyresön konkurssin jälkeen tie jatkui suureen ja mahtavaan Bayern Müncheniin. Neljän kauden aikana Bayern voitti Bundesliigan kahdesti. Vuodet Münchenissä ovat tähänastisen uran huippuhetkiä Korpelalle.

- Oli tosi kovan työn takana, fyysisesti ja henkisesti. Ensinnäkin, että sain sen roolin joukkueessa, ja toiseksi, että pystyimme voittamaan niinkin kovan sarjan kuin Saksan Bundesliigan kahdesti peräkkäin

Bayernista Korpela teki paluun Norjan liigakentille Vålerengaan, jossa projekti jäi kesken Everton-siirron myötä. Paljon nähnyt maalivahti kuitenkin uskoo suurimpien hetkien siintävän vielä tulevaisuudessa – toivottavasti sekä seura- että maajoukkueessa.

  • Helmarit