U18-tytöt leireili pitkästä aikaa yhdessä – ”Pelaajien toiminta oli koko leirin ajan todella hienoa”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Suomi kärsi Eerikkilässä kaksi tappiota, mutta joukkueen pelaaminen meni eteenpäin monella eri mittarilla.

U18-tyttöjen (2003 ja myöhemmin syntyneet) kesäkuun leiri tuli päätökseensä tänään sunnuntaina. Lokakuun EM-karsintaturnaukseen valmistautuva joukkue kokoontui Eerikkilään keskiviikkona ja pelasi perjantaina sekä sunnuntaina ottelut SalPa:n ja VJS:n 2006 syntyneitä poikia vastaan.

Suomi kärsi otteluissa 1–3- ja 2–3-tappiot. Päävalmentaja Arttu Pitkäkangas pettyi tuloksiin, mutta hänelle jäi leiristä päällimmäisin puolin hyvin positiiviset fiilikset.

– Tavoitteenamme oli voittaa kumpikin peli, joten tuloksiin ei voi olla tyytyväinen. Kokonaisuus oli kuitenkin oikein hyvä. Saimme ensimmäisinä päivinä hyvät harjoitukset alle ja käytyä puolustus- sekä hyökkäyspelimme periaatteita perusteellisesti läpi, Pitkäkangas sanoo.

– Harjoitukset onnistuivat todella hyvin, ja pelaajilta tuli positiivista palautetta – koen, että he ymmärtävät hyvin, mitä haluamme tehdä pelin eri vaiheissa.

Pitkäkankaan mukaan sekä SalPa että VJS oli Suomelle erittäin optimaalinen vastustaja. Kumpikin joukkueista rankaisi tehokkaasti Suomen virheistä, mikä oli hyvää oppia tulevia maaotteluita ajatellen.

– Onnistuimme SalPa:a vastaan hyökkäyspelin osalta kentän täyttämisessä ja vastustajan liikuttamisessa. Boksiin etenemisiä oli liian vähän, ja maalipaikkojen luomisessa jäi parannettavaa. Kehitettävää on myös siinä, kuinka toimimme pallonmenetyksien jälkeen. Meidän täytyy reagoida nopeammin ja tehokkaammin.

Valmennus oli varsin tyytyväinen Suomen kenttätasapainoon jo ensimmäisessä ottelussa, ja VJS:aa vastaan kentän täyttö ja vastustajan liikuttaminen toimivat aiempaa paremmin. Tämän myötä Suomi sai luotua sai kehitettyä etenemisiä ja luotua mukavasti maalipaikkoja.

– Koimme, että VJS-peli oli ensimmäisen tapaan aivan voitettavissa. Päästimme kuitenkin jälleen kolme maalia, mikä on liian paljon. Takaiskut syntyivät taas pallonmenetysten seurauksena. VJS-pelaajien vauhti oli kova, ja antoi meille hieman pohdittavaa jatkoon tilanteenvaihtojen organisoinnista, Pitkäkangas toteaa.

– Keskitysten ja muutenkin maalin edustan puolustaminen oli toisessa pelissä huippuluokkaa. Puolustajamme pelasivat uhrautuvasti ja blokkasivat useita vetoja. Teimme leirin aikana paljon töitä myös erikoistilanteiden eteen. Olimme vaarallisia hyökkäyspäässä ja puolustaminen oli esimerkillistä.

PK-35 Vantaan Oona Sevenius viimeisteli maalin kummassakin ottelussa. Vuonna 2004 syntynyt hyökkääjä on aloittanut Kansallisen Liigan kauden mainiosti, ja maalivire jatkui maajoukkuepaidassa. Suomen kolmannen osuman viimeisteli JyPK:n Venla Lamberg.

– Ensimmäisessä pelissä maalini tuli, kun Wilma (Forsblom) antoi hienon pallon kulmapotkusta, ja pääsin laittamaan sen sisään. Toisessa matsissa pääsin haastamaan boksin rajan tuntumassa, sain jalkani vapaaksi ja veto meni maaliin, Sevenius kertaa.

– Tulin leirille hyvällä itseluottamuksella – se näkyy mielestäni pelaamisessani. Olen mennyt paljon eteenpäin viime kaudesta, ja tämä kausi on ollut toistaiseksi tosi onnistunut. Onnistumisia on tullut, mikä on ruokkinut itseluottamustani.

Yhtenä leirin tavoitteena oli joukkueen yhtenäistäminen, ja pelaajien toiveesta team building -harjoituksia tehtiin ensimmäisestä päivästä alkaen.

– Team building tuli mielestäni tarpeeseen, koska monet pelaajista eivät tunteneet toisiaan hyvin entuudestaan. Kaikki pääsivät hyvin mukaan jengiin heti leirin alussa, ja se näkyi myös treenikentillä. Leiristä jäi tosi hyvät fiilikset, ja se tuli tärkeään väliin. Menimme tosi paljon eteenpäin muutamassa päivässä.

Myös Pitkäkangas painottaa, kuinka tärkeässä asemassa joukkuehenki on menestymisen kannalta, ja ryhmäytymiseen käytettiin paljon aikaa. Lauantai-iltana joukkue katsoi yhdessä miesten A-maajoukkueen EM-kisa-avausta. Parkenin järkyttävät tapahtumat käsiteltiin koko joukkueen kanssa.

– Keskustelimme illalla tapahtumista avoimesti ja toimme esiin sen, että mikäli jollain pelaajalla on yhtään sellainen olo, että haluaa jutella aikuisen kanssa, olemme täällä heitä varten. Seuraavana aamuna saimme käännettyä ajatukset peliin, Pitkäkangas avaa.

– Pelaajien toiminta oli koko leirin ajan todella hienoa sekä kentällä että sen ulkopuolella. Se mahdollisti laadukkaan toiminnan viiden päivän aikana. Tapahtuma antoi myös tärkeää infoa pelaajien tämän hetkisestä tilanteesta, ja tästä on tosi hyvä jatkaa kohti syyskuun leiriä – pelaajat palaavat nyt omaan arkeen tekemään hommia, ja käymme tulevina viikkoina heidän kanssaan palautekeskusteluja.

Joukkue leirille:
Sonja Ferm (mv) FC Honka
Lilja Niiranen (mv) ONS
Liisa Tuomi (mv) JyPK
Venla Lamberg JyPK
Tea Heininen HFA Märsky
Selja Leiwo TPS
Jasmin Mansaray HJK
Sonja Hillberg HJK
Tuuli Viinikka Ilves
Armi Heikkilä Ilves
Eveliina Heinonen HPS
Aada Nurmi HFA Märsky
Hilkka Koskinen Ilves
Wilma Forsblom PK-35 Vantaa
Inka Sarjanoja ONS
Oona Sevenius PK-35 Vantaa
Ella Koivu PK-35 Vantaa (nimetty 30.5.)
Oona Jääskeläinen HFA Märsky (nimetty 30.5.)
Linda Räisänen HJK (nimetty 30.5.)
Sofia Laine Ilves (nimetty 30.5.)
Sofia Määttä Ilves (nimetty 30.5.)
Anna-Stina Simonen KuPS (nimetty 4.6.)
Noora Siidorov PK-35 (nimetty 4.6.)

Poisjääneet:
Aurora Harila ONS
Anni Hartikainen KuPS

  • T2003