Viljami Sinisalo: "Iso tavoite olla ykkösmaalivahti U21-maajoukkueessa"

Julkaistu

  • Maajoukkueet

19-vuotias Viljami Sinisalo on Valioliigaseura Aston Villan sopimuspelaaja ja tällä hetkellä lainalla Skotlannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Sunnuntaina hän matkaa U21-maajoukkueen mukana Maltalle.

Viljami Sinisalo siirtyi FC Espoosta vuonna 2018 Aston Villan organisaatioon Englantiin. Kiinnostusta eurooppalaisista suurseuroista oli ollut aiemminkin, mutta lopullisen silauksen toi U17-poikien EM-alkukarsintaottelu Venäjää vastaan. Suomi voitti Kotkassa pelatun miniturnauksen avausottelun 1-0 ja sittemmin kaikki kolme peliään. 

 

- Sain turnauksen jälkeen testikutsun Aston Villalta. Olen aina halunnut pelata Englannissa ja aina halunnut lähteä ulkomaille. Se oli tosi iso juttu minulle, vaikka jännitinkin aivan mielettömästi. Onneksi kaikki meni hyvin ja sen jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti. Päätös lähdöstä oli helppo, Sinisalo muistelee.

 

Kaksi vuotta Aston Villassa, joka palasi täksi kaudeksi Valioliigaan, ovat täyttäneet kaikki nuoren odotukset, ylikin. 

 

- Aloitin U18-joukkueessa, mutta pääsin edustuksen harjoituksiin jo neljän kuukauden jälkeen. Olin koko sen kaksi vuotta edustuksen kolmosmaalivahti ja matkustin mukana peleissä. Olin myös Wembleyllä kun nousu Valioliigaan tuli. Olen todella ylpeä, että saan olla siinä seurassa. 

 

Tie Valioliigan pelaavaksi maalivahdiksi ei kuitenkaan ollut vielä auki, joten suomalaiselle haettiin täksi kaudeksi lainaseuraa. Uransa pääosin junioriotteluita pelanneelle Sinisalolle pitäisi saada aikuisten kovia pelejä. Seuraksi valikoitui Ayr United Skotlannin Mestaruussarjasta.

 

- Yksi vaihtoehto oli Englannin League Two, mutta kun tämä vaihtoehto Skotlannissa tuli, niin olin heti innoissani. Sarja on hyvä ja Ayr yksi mahdollinen nousijaseura. Olen nauttinut olostani täällä.

 

Sinisalo on pelannut kaikki neljä sarjaottelua ja cupin päälle. Ayr United voittanut sarjassa yhden, pelannut kahdesti tasan ja kärsinyt yhden tappion. Lainan tärkein tavoite on paitsi saada peliaikaa, mutta ennen kaikkea saada sitä aikuisten peleistä. 

 

- Ero nuorten ja aikuisten peleissä on maalivahdinkin näkökulmasta iso. Varsinkin Skotlannissa peli on tosi fyysistä ja on lopulta ihan sama miten peli menee, kunhan tuloksena on voitto. Nuorissa tavoite on pääsääntöisesti kehittää pelaajia. En olisi uskonut 16-vuotiaana Englantiin lähtiessäni, että kaikki menisi niin hyvin kuin on toistaiseksi mennyt. En ole kertaakaan ajatellut, että haluaisin palata. Teen juuri sitä mitä olen aina halunnut. 

 

Suomen U21-maajoukkue kokoontuu Juha Malisen johdolla lauantaina Helsingissä ja matkaa Maltalle EM-karsintojen päätöspeliin sunnuntaina. Ottelu pelataan tiistaina. Sinisalo lentää suoraan Maltalle, sillä lauantaina on ohjelmassa tärkeä Skotlannin cupin taisto. Sinisalo on ollut U21-maajoukkueen mukana kerran aiemmin, mutta debyyttiä hän ei ole vielä tehnyt.

 

- On minulle iso tavoite olla ykkösmaalivahti seuraavassa U21-projektissa. On ollut hienoa seurata kuinka moni on pelannut Pikkuhuuhkajissa ja päätynyt Huuhkajiin. Se on meidän kaikkien tavoite. Teen nyt seurajoukkueessani kaiken niin hyvin, että paikka U21-joukkueessa olisi mahdollinen. 

 

Malisen joukot ovat ennen päätöspelejä lohkossa kahdeksan neljäntenä. Tilillä on kymmenen pistettä yhdeksästä ottelusta. Nousu jaetulle kolmossijalle on mahdollinen, mikäli Ukraina häviää Pohjois-Irlannille. 

 

Koko maajoukkueputken läpikäyneelle Sinisalolle Pikkuhuuhkajat on siis seuraava tavoite. Hän seuraa tarkkaan myös Huuhkajia, jonka onnistumisesta nuori maalivahti iloitsi keskiviikkona. Maailmanmestari Ranska kaatui Pariisissa 2-0 ja maalissa oli Italiassa pelaava Jesse Joronen.

 

- Oli mahtavaa nähdä Onni Valakarin ja Marcus Forssin tekevän maalit A-maajoukkuedebyytissään. He olivat taistelleet tiensä sinne ja käyttivät mahdollisuutensa. Huuhkajissa on todella kovat maalivahdit. Lukas Hradecky on yksi lempimaalivahdeistani ja Jesse tekee myös Italiassa hyvää uraa. Toivottavasti vielä jonain päivänä voin olla itsekin siellä mukana. 

 

Malta-Suomi pelataan tiistaina 17.11. klo 16 Suomen aikaa ja se näkyy suorana VeikkausTV:ssä.

 

  • U21-maajoukkue